Gutić o saradnji sa PES-om: Programski principi i saradnja su uslov za ulazak u Vladu

Ulazak u Vladu je smisao političkog djelovanja i ukoliko bismo mogli da ostvarimo programske principe i da sarađujemo sa aktuelnom većinom, onda bismo bili dio izvršne vlasti – kazao je za Pobjedu poslanik Bošnjačke stranke Damir Gutić, komentarišući navode premijera Milojka Spajića da su u njegovu Vladu dobrodošle i partije koje nijesu potpisnice koalicionog sporazuma.

Spajić je u intervjuu za TVCG rekao da je rekonstrukcija Vlade politička stvar koja je definisana sporazumom i koja će se definitivno desiti, ali nije precizirao da li će to biti fazno, počev od aprila, kako je lider DNP-a Milan Knežević rekao da mu je premijer predložio.

USLOVI

Spajić je ponovio da želi sve konstituente parlamentarne većine u izvršnoj vlasti upravo radi preuzimanja odgovornosti i misli da su na dobrom putu da se to desi.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće da neke partije koje nijesu potpisnice sporazuma postanu dio izvršne vlasti, kazao je da je on pobornik toga.

– Treba nam što širi krug partija, lidera, da se priključe ovom pokretu, koji je evropski pokret, u nekom ideološkom smislu. Jer mi imamo misiju da uvedemo Crnu Goru u Evropsku uniju što prije. Mislim da treba da zajednički pokušamo da dovedemo red u ovu državu da podignemo standard građana na jedan do sada neviđen nivo i uspostavimo vladavinu prava na onom nivou na kojem je trebalo da bude – istakao je Spajić.

Poslanik BS Damir Gutić kazao je za Pobjedu da će se, u slučaju da budu u igri za ulazak u 44. Vladu kroz rekonstrukciju, voditi kao i do sada principima od kojih ne odustaju.

– Normalno je da postoje uslovi za ulazak u Vladu. Ukoliko možemo da ostvarimo neke programske principe i da sarađujemo sa tom većinom, onda bismo naravno ušli u Vladu jer je ulazak u Vladu smisao političkog djelovanja. Ali ukoliko ne postoje garancije da možemo da ostvarimo neke programske ciljeve, onda nije dovoljno reći ko može ući u Vladu, već mora da se nešto konkretno radi – istakao je Gutić.

REGIONALNI RAZVOJ

BS kao osnovni uslov uvijek postavlja regionalni razvoj jer ta partija dobija glasove iz sredina koje su najnerazvijenije u državi.

– Znamo da investicije tamo ne idu i budžet za 2024. godinu nije po tom pitanju ništa promijenio. Dakle, osnovno je regionalni pristup, investicije u nerazvijena područja, ravnomjerni regionalni razvoj i sve što bi činilo da država sveukupno ostvari napredak – napomenuo je Gutić.

Uz sve to, dodaje, ide i vladavina prava i svi oni uslovi koji su potrebni kako bi se Crna Gora približila Evropskoj uniji.

– I mi često kažemo da mi ne treba da ispunjavamo te uslove da bismo ušli u EU i čekirali to, već zbog nas, odnosno da bi postojala vladavina prava, da bi zakon bio jednak za sve i da sa punom odgovornošću i transparentnošću sprovodimo sve one državne poslove – zaključio je Gutić.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Jedino ispravno plovilo na moru usidreno daleko od švercerske rute

Vršiocu dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor granične policije Milutinu Vasiljeviću mandat ističe narednih …