Bonusi ne dolaze u obzir, Tivat – Jaz za dvije godine

Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović najavio je da će sjutra na Vladi predložiti spajanje kompanija “Održavanje željezničkih voznih sredstava” (OŽVS) i “Željeznički prevoz Crne Gore” (ŽPCG). On je u Jutarnjem programu TVCG kazao i da će rekonstrukciji puta Tivat – Jaz biti završena za dvije godine odnosno januara 2026, dok je raniji rok bio mart naredne godine. Ministar poručuje i da je isplata bonusa u državnim kompanijama koje ne posluju dobro nedopustiva.

Podsjeća da Crnogorska plovidba ne može da vraća kredite za brodove koje ima kod Eksim banke i da je to jedan od razloga zbog kojih će stopirati isplatu bonusa i u toj kompaniji.

“Mogu vam reći da do isplate tih bonusa neće doći ja ću to da zaustavim preko predstavnika državnog kapitala”, kazao je Radulović.

On ističe i da Crnogorska i Barska plovidba zahtijevaju isplatu bonuse, a obje su kompanije u lošem stanju i neće moći u junu da vrate ratu kredita.

“Bonusi ne dolaze u obzir što se mene tiče i to se neće desiti”, kazao je Radulović i dodao kako je potrebno što prije da dođe do spajanja te dvije kompanije.

“Smatram da treba od ove dvije neprofitabilne kompanije napraviti jednu koja je profitabilna”, kazao je Radulović.

Na pitanje da li to znači i manje radnika, odnosno otpuštanje poručio je da će biti manje Odbora direktora.

“Biće manje Odbora direktora, znam da za političare to nije popularno. Neće biti manje bonusa, nego bosuna apsolutno neće biti”, kazao je Radulović i najavio socijalne programe za radnike koji budu višak.

Rekonstrukcija puta Tivat – Jaz obećanja o rokovima bila nerealna

Kada je riječ o rekonstrukciji puta Tivat – Jaz, ministar kaže da najave prethodne Vlade da će to biti završeno do ljeta 2025. nijesu bile realne.

“U januar (2024.) su zvanično počeli radovi, obišao sam te radove idu jako dobrom dinamikom. Rok za završetak je dvije godine od početka radova, što znači januar 2026. imaćemo taj put završen. Taj projekat je vrlo značajna za Boku i riješiće dugogodišnji problem koji mi imamo”, poručio je ministar Radulović.

Jezerine – Lubnica do juna, možda i probno

Kada je riječ o putu Jezerine – Lubnica ministar kaže da nijesu bile realne priče o otvaranju i ranijim obećanjima.

“Ono što je realno jeste da će taj put biti u potpunosti pušten u saobraćaj do juna ove godine. Ono što pokušavamo da vidimo jeste da li je moguće da se taj put pusti u probni rad i to samo pod uslovom da je put u potpunosti bezbjedan za saobraćaj. Narednih dana ćemo javnost obavijestiti da li je to moguće”, kazao je Radulović.

Podsjeća da će nastavak gradnje auto-puta na dionoci Mateševo – Andrijevica biti započet ove godine. Projekat izgradnje puta Andrijevica – Peć je, kako ističe u fazi izrade idejnog rješenja, a Andrijevica – Boljare je u fazi idejnih projekata.

RTCG

Provjerite slična mjesta

ZELENA TRANZICIJA DOPRINOSI KONKURENTNOSTI, “OTKLJUČATI” MOGUĆNOSTI ZA INVESTICIJE

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić, sa saradnicima, sastala se 21. februara s …