Milatović najmlađi predsjednik na svijetu

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović najvjerovatnije je najmlađi predsjednik države, izabran na neposrednim izborima, na svijetu, a najbliži konkurent mu je Gabrijel Borić, predsjednik Čilea, koji je stariji nekoliko mjeseci.

Da li je Milatović stvarno najmlađi predsjednik države na svijetu teško je tvrditi jer mnogi predsjednici nemaju objavljen datum rođenja. Ovakva istraživanja najčešće sprovodi Istraživački centar Pju. Postoji mogućnost da je predsjednik Burkine Faso Ibrahim Traore mlađi od Milatovića, ali on nije uključen ni u jedno istraživanje jer u centru Pju ne mogu da dobiju tačan datum njegovog rođenja. Moguće je da je od Milatovića mlađi i predsjednik Ekvadora Danijel Noboa, koji ima 35 godina, ali njegov mandat traje samo 17 mjeseci, iako je izabran u oktobru, zbog političkih prilika u zemlji.

Prema istraživanju iz aprila prošle godine koje je obuhvatilo 187 država, članica Ujedinjenih nacija, najmlađi predsjednik je bio Borić, ali su u međuvremenu u Crnoj Gori održani izbori na kojima je pobijedio Milatović i preuzeo primat od predsjednika Čilea, koji je inače hrvatskog porijekla. Milatović je rođen 7. decembra 1986. godine, a Borić 11. februara iste godine.

Prema ovom istraživanju, Džo Bajden je najstariji američki predsjednik, koji je stupio na dužnost sa 78 godina, kao i jedini američki predsjednik koji je napunio 80 godina tokom svog mandata. Ipak, po analizi Istraživačkog centra Pju, Bajden, koji razmišlja o novoj kandidaturi, trenutno je deveti najstariji predsjednik na svijetu.

Kako pokazuju podaci iz istraživanja, aktuelni predsednici država i premijeri su u dobi od kasnih tridesetih, pa čak do 90 godina starosti.

Najstariji je Pol Bija, predsjednik Kameruna, koji je rođen 1933. godine. On je preuzeo dužnost predsjednika prije četiri decenije i još uvijek vlada, iako je zašao u desetu deceniju života.

Najveći broj svjetskih lidera je u dobi između 50 i 60 godina, a prosječna starost je 62 godine. Procentualno gledano, 35 odsto je u šezdesetim godinama, oko četvrtine u pedesetim, dok je po 18 odsto u četrdesetim i sedamdesetim godinama.

I Spajić među najmlađim premijerima

Nema novijeg preciznog istraživanja o starosti premijera u svijetu, ali centar Pju je u aprilu prošle godine objavio da je finska premijerka Sana Marin sa 37 godina najmlađa među njima. To onda znači, mada nije ušlo u istraživanje jer su izbori u Crnoj Gori održani 11. juna, da je Milojko Spajić vjerovatno najmlađi premijer ili među najmlađim premijerima na svijetu. Spajić je, podsjetimo, rođen 1987. godine.

DAN

Provjerite slična mjesta

Jedino ispravno plovilo na moru usidreno daleko od švercerske rute

Vršiocu dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor granične policije Milutinu Vasiljeviću mandat ističe narednih …