Guvernerka CBCG sastala se sa ambasadorkom SAD

Guvernerka Centralne banke Crne Gore dr Irena Radović sastala se danas sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.
Guvernerka Radović informisala je ambasadorku Rajnke o aktuelnoj situaciji u bankarskom sektoru, koji, prema parametrima poslovanja i stepenu poštovanja principa međunarodne prakse, standarda i regulative, „predstavlja najstabilniji dio crnogorske ekonomije“.
Guvernerka je upoznala ambasadorku i sa agendom koja će obilježiti budući rad Centralne banke. Govoreći o planovima za naredni period, guvernerka je istakla da će CBCG biti u potpunosti posvećena daljem snaženju stabilnosti i otpornosti finansijskog sektora, od koga, u značajnoj mjeri, zavisi privredni razvoj naše države i standard crnogorskih građana.
Naglašavajući značaj očuvanja evro-atlantske orijentacije Crne Gore, ambasadorka Rajnke je iskazala spremnost SAD da podrži reformske procese koji će Crnu Goru približiti članstvu u EU i ojačati njen kredibilitet kao NATO saveznice.
„Ambasada SAD izražava spremnost da sarađuje sa CBCG u inicijativama koje se fokusiraju na dalje jačanje finansijske stabilnosti“, kazala je ambasadorka Rajnke. Sagovornice su se saglasile da postoji prostor za uspostavljanje saradnje na planu daljeg ekonomskog osnaživanja žena, kao i u oblasti finansijske edukacije opšte populacije, a posebno subjekata koji, posredno ili neposredno, mogu uticati na dešavanja na finansijskom tržištu. Sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma takođe je, po ocijeni sagovornica, jedna od oblasti kojoj treba posvetiti značajniju pažnju.

Provjerite slična mjesta

ZELENA TRANZICIJA DOPRINOSI KONKURENTNOSTI, “OTKLJUČATI” MOGUĆNOSTI ZA INVESTICIJE

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić, sa saradnicima, sastala se 21. februara s …