RAT: SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo izveli napade na više od 30 ciljeva

Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo izvele su napade na ciljeve Huta u Jemenu i pogodili više od 30 meta na 13 lokacija.

Uz podršku drugih zemalja, one su izvele zračne i površinske napade na više provincija u Jemenu, uključujući i glavni grad Sanu.

Dva američka razarača ispalila su rakete Tomahawk u sklopu napada, rekao je američki zvaničnik za CNN. USS Gravely i USS Carney ispalili su krstareće rakete za kopneni napad, a uključeni su bili i borbeni avioni F/A-18.

“Današnji napad posebno je ciljao lokacije povezane sa duboko zakopanim skladištima oružja Hutima, raketnim sistemima i lanserima, sistemima protivvazdušne odbrane i radarima”, saopšteno je iz SAD, Velike Britanije, Australije, Bahreina, Kanade, Danske, Holandije i Novi Zeland je rekao.

Do posljednjih udara na Hute dolazi nakon što je administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena obećala “višeslojni” odgovor na napad dronom na američku bazu u Jordanu prilikom čega su ubijena tri američka vojnika.

Zbog toga su jučer pogodili više od 80 ciljeva u Iraku i Siriju uništavajući tako iranske saveznike, a danas su izvršili napade i na položaje Huta u Jemenu. Udari na Hute se razlikuju od onih u Iraku i Siriju jer su njih prvobitno potaknuli napadi Huta na brodove u Crvenom moru.

KLIX

Provjerite slična mjesta

ZELENA TRANZICIJA DOPRINOSI KONKURENTNOSTI, “OTKLJUČATI” MOGUĆNOSTI ZA INVESTICIJE

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić, sa saradnicima, sastala se 21. februara s …