Mark Zuckerberg jutros je zaradio 29 milijardi dolara

Neto bogatstvo Marka Zuckerberga povećalo se za više od 29 milijardi dolara između jutarnje kafe i pauze za ručak.

Osnivač i izvršni direktor Mete, koji već vrijedi više od 140 milijardi dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera imao je veliku dobit od skoka cijena dionica Mete nakon što je kompanija objavila svoj prvi program dividende u novcu.

Dionice Mete skočile su više od 21% na vijesti o tromjesečnoj dividendi od 0,50 dolara po dionici koja će biti isplaćena 26. marta.

Prema američkoj Komisiji za vrijednosne papire, Zuckerberg posjeduje oko 350 miliona dionica te firme, piše CNN.

Osim ako ne proda ili kupi više dionica kompanije i pod pretpostavkom da tromjesečna dividenda ostane na istoj razini, Zuckerberg će također dobiti na isplatama dividende kompanije u iznosu od približno 700 miliona dolara godišnje.

Iako dividende uzbuđuju dioničare jer nagrađuju ulagače samo za držanje dionica, također su naširoko kritizirane zbog umjetnog napuhavanja cijene dionice bez trošenja na zaposlenike ili poboljšanja temeljnog poslovanja.

Ovaj porast ukazuje na potencijalnu štetu dionicama Mete nakon što je Zuckerberg, zajedno s drugim čelnicima društvenih medija, svjedočio u srijedu pred Senatskim odborom za pravosuđe o rizicima koje njihovi proizvodi predstavljaju za mlade ljude.

KLIX

Provjerite slična mjesta

Jedino ispravno plovilo na moru usidreno daleko od švercerske rute

Vršiocu dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor granične policije Milutinu Vasiljeviću mandat ističe narednih …