Državni vrh smijenio drugog čovjeka Vojske: Kraj za Pantovića zbog nesreće u Radanovićima

Pukovnik Aleksandar Pantović smijenjen je juče sa dužnosti načelnika Štaba Generalštaba, odlukom Savjeta za odbranu i bezbjednost na predlog ministra odbrane Dragana Krapovića, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

Pantović je bio po činu i funkciji najstariji oficir u vojnoj koloni koja je 23. novembra prošle godine naišla na saobraćajni udes u Radanovićima, ali pritom nije pružila pomoć povrijeđenim učesnicima te saobraćajne nesreće.

Odlukom diciplinskog tužioca Ministarstva odbrane, Pantović, međutim, nije odgovarao za ovaj još neobjašnjeni propust, već je za to tužilac okrivio poručnika iz Čete vojne plicije koji je bio komandir eskorta u vojnoj koloni u pratnji i obezbjeđenju visokog stranog vojnog zvaničnika koji je bio u posjeti Crnoj Gori i kome je pukovnik Pantović bio zvanični domaćin. U međuvremenu, tužilaštvo je pokrenulo postupak.

Potpukovnik Mitar Klikovac postavljen je juče za novog načelnika Štaba Generalštaba VCG, praktično drugog čovjeka u Vojsci, poslije načelnika Generalštaba, brigadnog generala Zorana Lazarevića.

Savjet je razriješio dužnosti i dosadašnjeg čelnika Direktorata za logistiku u Ministarstvu odbrane, pukovnika dr Vladana Martića, kao i general majora Rajka Pešića sa dužnosti generalnog direktora Direktorata za odbrambenu politiku i planiranje. Pešić će karijeru nastaviti u vojnoj diplomatiji u stalnom vojnom predstavništvu Crne Gore pri NATO-u u Briselu. Prema nezvaničnim informacijama izvor “Vijesti” rekao je da je Savjet razmatrao i odluku da se bivši načelnik Generalštaba VCG i donedavni crnogorski vojni ataše u SAD, brigadni general Ilija Daković, uputi na novu dužnost u Beč kao vojno-diplomatski predstavnik Crne Gore pri OEBS-u. Drugi sagovornik je rekao da ta odluka nije donesena.

Savjet za odbranu i bezbjednost donio je odluku da će jedinice VCG učestvovati na četiri vježbe i dvije obuke u inostranstvu koje će biti održane tokom ove godine. “Na sjednici je donijeta Odluka kojom se odobrava učešće jedinica VCG ranga voda ili višeg ranga na četiri vježbe i dvije obuke u inostranstvu koje će biti održane tokom 2024. godine. Predlog Ministarstva odbrane proistekao je iz preuzetih obaveza Crne Gore kao članice NATO-a, procesa pristupanja Evropskoj uniji, regionalnih inicijativa i planova bilateralnih saradnji sa ciljem daljeg razvoja vojnih sposobnosti i dostizanje potrebnog nivoa borbene spremnosti”, navodi se u saopštenju.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Dostavljene dopunjene ponude za Željezaru

Sve tri kompanije koje su se prijavile na međunarodni javni poziv za izdavanje u zakup …