MILOVIĆ: Čamgoz ne može biti izručen, odluka ad akta

Odluka o izručenju turskog državljanina Binalija Čamgoza Turskoj ne može biti promijenjena i ona je ad akta, kazao je u izjavi za TVCG ministar pravde Andrej Milović. Čamgoz je nakon jučerašnjeg hapšenja jutros uz jake mjere obezbjeđenja priveden na saslušanje u ODT. Na teret mu se stavlja krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Čamgoz je uhapšen polovinom jula 2022.godine u Crnoj Gori, prema potjernici Interpola.

Turska je tražila njegovo izručenje zbog vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih djela, među kojima su stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj ubistva, a Viši sud je u aprilu 2023. donio rješenje kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke njegovo izručenje.

Ministar pravde Andrej Milović iskoristio je diskreciono pravo i odbio izručenje Turskoj, rekavši da bi izručenjem bila prekršena Evropska konvencija o ljudskim pravima.

“Kada je u pitanju njegova bezbjednost to je u nadležnosti MUP-a odnosno Uprave policije. Kada je u pitanju Ministarstvo pravde, naše je bilo da odlučimo o zamolnici o izručenju koju je poslala Republika Turska. Mene je dočekala ta odluka na početku mandata”, kazao je Milović za TVCG.

Tvrdi da je odluka donešena u skladu sa zakonom, Ustavom i međunarodnim konvencijama.

“Radi se o licu o kojemu je vještak medicinske struke jasno kazao šta za njega znači boravak u zatvoru, šta znači za njega boravak u turskom zatvoru… Taj predmet je za mene ad akta. On ne može biti izručen Turskoj jer sam već donio odluku, i taj predlog je ad akta”, kaže Milović.

Komentarišući jake mjere obezbjeđenja pod kojima je Čonguz priveden na saslušanje, Milović kaže da je očito riječ o procjeni bezbjednosnih institucija.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Prizemljeni avioni kompanije “Er Pink” čiji je suvlasnik Željko Mitrović

Tijelo Evropske unije za civilni saobraćaj je tražilo da avio kompanija Er Pink, čiji je …