Predrag Drecun na čelu borda IRF-a

Ekonomski analitičar Predrag Drecun trebalo bi da bude izabran za predsjednika Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda (IRF), saznaju “Vijesti” iz više izvora.

On bi tu poziciju pokrio u ime Pokreta “Evropa sad” kome je, prema nezvaničnim informacijama, u vladajućoj većini pripalo ovo mjesto, kao i mjesto izvršnog direktora IRF-a.

Drecun je nekadasnji visoki funkcioner Narodne stranke i bivši crnogorski ministar rada i socijalnog staranja u nekadašnjim vladama premijera Filipa Vujanovića. On je pokrivao i poziciju člana Upravnog odbora za nerazvijena područja u ime Crne Gore u nekadašnjoj državi SRJ, kao i mjesto potpredsjednika Unije poslodavaca Crne Gore.

Drecun je bio i glavni izvršni direktor Prve banke koju kontroliše Aco Đukanović, brat doskorašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića. Pokrivao je i mjesto glavnog izvršnog direktora Universal capital banke (UCB) kojom gazduje biznismen sa crnogorskim pasošem Petros Statis.

Jedan je od ekonomskih analitiča koji je podržao program “Evropa Sad 1” koji je uključio ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranja, uvođenja neoporezivog dijela zarade do 700 eura i minimalca na 450 eura.

Demokrate bi u Odboru direktora, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, trebalo da zadrže Velizara Kaluđerovića, dok će se ostala tri mjesta popuniti kroz javni poziv.

Skupština IRF-a raspisala je 12. januara javni poziv za članove Odbora direktora koji je bio otvoren sedam dana, odnosno do 19. januara.

“Vijestima” do danas nije odgovoreno na pitanja koliko je bilo prijava na ovom javnom poziv i ko su kandidati. Pitanja su prvo upućena 23. januara PR službi IRF-a koja je uputila da se odgovori potraže od Ministarstva finansija kome su pitanja poslata istog dana. Iz tog resora su kazali da su pitanja uputili vladinoj Službi za odnose sa javnošću koja će na njih odgovoriti.

Članove Odbora direktora imenuje i razrješava Skupština Fonda. Odbor direktora Fonda ima pet članova. Predsjednik Odbora direktora funkciju vrši profesionalno, a članovi Odbora direktora funkciju vrše honorarno. Odbor direktora se imenuje na period od pet godina i može biti ponovo imenovan.

Skupština je krajem prošle godine usvojila dopune Zakona o Investiciono-razvojnom fondu, prema kojima će predsjednik Odbora direktora IRF-a funkciju vršiti profesionalno, a članovi odbora honorarno.

Dopune je predložio poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić, a prihvaćen je amandman Demokratske Crne Gore kojim se predlaže da Odbor direktora IRF-a ima pet članova koji se biraju na pet godina, ali i da se mogu ponovo birati. Prema starom rješenju Odbor direktora IRF-a je imao tri člana.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Zemljotres jačine 3,1 Rihters zatresao Nikšić

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju jutros u 8.07 registrovao je zemljotres manje …