Mandić pisao ambasadorima Kvinte: Ponosan sam na izbor VDT-a

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić uputio je pismo ambasadorima zemalja Kvinte putem kojeg ih je obavijestio o pomacima koje je 28. saziv Skupštine ostvario u kratkom roku, saopšteno je iz njegovog kabineta.

“Maločas sam uputio pisma ambasadorima zemalja Kvinte putem kojih sam ih obavijestio o izuzetno važnim pomacima koje je 28. saziv Skupštine Crne Gore na čijem sam čelu ostvario u rekordno kratkom roku. Sličnu poruku sam juče uputio i predsjednici Evropskog parlamenta Roberti Metsoli, kao i ambasadorki Evropske unije u Crnoj Gori Oani Kristini Popi. Na ovaj način sam našim inostranim partnerima saopštio činjenicu da je Skupština Crne Gore tokom tri prethodna mjeseca uspješno okončala niz postupaka izbora i imenovanja visokih funkcionera u oblasti pravosuđa, čime se odlučno stalo na kraj višegodišnjem v.d. stanju na ovim ključnim pozicijama”, navodi se u saopštenju.

Mandić je rekao da je Skupština nakon izbora sedmog sudije Ustavnog suda 22. novembra prethodne godine i izbora tri člana Sudskog savjeta nepunih mjesec dana nakon toga, Novu godinu započela sa izborom Vrhovnog državnog tužioca.

To je, kako kaže Mandić, svojevrstan rekord na koji je posebno ponosan.

“Ništa manje bitna nije ni činjenica da je 28. saziv Skupštine, prepoznajući važnost sprovođenja ključne reforme u oblasti izbornog zakonodavstva, na Sedmoj sjednici Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja donio odluku o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu. Stavio sam snažan akcenat na činjenicu da će tekući saziv Skupštine biti izuzetno posvećen reformskim procesima i izgradnji sveopšteg društvenog mira koji će biti ključni podsticaj napretku naše zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji za šta se, prema nekim istraživanjima, zalaže preko 80 odsto građana. Nemam sumnje da su ključne odluke koje je u proteklom periodu donijela Skupština Crne Gore dale novi vjetar u leđa kada je u pitanju proces pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji i olakšale našim kolegama iz Vlade Crne Gore njihov dio posla”, piše u saopštenju.

“U to smo imali priliku da se uvjerimo već juče kroz pozitivne poruke koje su poslate nakon Međuvladine konferencije Crne Gore i Evropske unije. Moje mišljenje dijeli i Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji, sa kojim sam upravo na ovu temu razgovarao par dana prije izbora sedmog sudije Ustavnog suda. Tom prilikom sam iskazao uvjerenje da ćemo u vrlo kratkom roku napraviti veliki napredak u oblasti pravosuđa, što će nesumnjivo ubrzati naš put pridruživanja EU”, dodaje se u pismu Mandića.

Mandić je istakao da je, kada je izabran za predsjednika parlamenta, dao riječ da se neće voditi praznim frazama, već radom i rezultatima.

“Tri mjeseca nakon tog momenta, Skupština Crne Gore već ima rezultate koje prepoznaje i cijeni kako domaća, tako i međunarodna zajednica”, poručio je Mandić.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Zemljotres jačine 3,1 Rihters zatresao Nikšić

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju jutros u 8.07 registrovao je zemljotres manje …