Generali NATO-a upozoravaju: Moramo se pripremiti za ruske raketne napade u Evropi

Viši generali NATO-a su upozorili da savez mora ojačati za ruske napade na ciljeve širom Europe, uključujući Njemačku, ako Kremlj pokrene rat.

U intervjuu za britanski The Times, general-pukovnik Alexander Sollfrank, komandant vojnog logističkog centra NATO-a u jugozapadnoj Njemačkoj, također je pozvao saveznike da se pozabave “birokratijom” koja ometa kretanje trupa i opreme i otežava zemljama korištenje jednog tuđe oružje i drugi pribor u vrijeme krize.

Dok je velika većina ruskih vojnih resursa i pažnje zaglavljena u Ukrajini, postoji duboka zabrinutost oko mogućih sljedećih koraka. Čelnici NATO-a sugerišu da savez ima priliku koja bi mogla trajati samo tri godine da konsolidira svoju odbranu od moguće ruske ofanzive na teritorij saveza.

Sollfrank i drugi generali iz Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Nizozemske zabrinuti su da bi u ovom scenariju Rusi napali duboko iza linija fronta u pokušaju da unište civilnu i vojnu infrastrukturu potrebnu za održavanje ratnih napora.

Njemačka bi vjerojatno bila izdvojena kao centralni “okretni stol” za NATO-ove linije pojačanja i opskrbe u Evropi, rekli su. Potencijalni ciljevi sežu od fabrika streljiva i komandnih centara do elektrana, mostova i željeznica.

Ova upozorenja djelomično se temelje na ratu u Ukrajini, gdje je Rusija pokrenula teške zračne i raketne napade daleko od borbenih linija, a Ukrajinci su također izbacili odlagališta streljiva, komandna mjesta i skladišta goriva stotinama kilometara od teritorija pod ruskom okupacijom.

KLIX

Provjerite slična mjesta

ZELENA TRANZICIJA DOPRINOSI KONKURENTNOSTI, “OTKLJUČATI” MOGUĆNOSTI ZA INVESTICIJE

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić, sa saradnicima, sastala se 21. februara s …