Markoviću mandat dalo 75 odsto parlamenta

Milorad Marković izabran je juče za Vrhovnog državnog tužioca glasovima 61 poslanika Skupštine Crne Gore, čime je čelna pozicija u tužilaštvu konačno, nakon pet godina, izašla iz v.d. stanja.

Pored Markovića, u drugom krugu glasanja za tu funkciju pretendovale su nekadašnja v. d. VDT Maja Jovanović, koja u prvom krugu nije dobila potrebnu dvotrećinsku većinu (54 glasa), kao i sutkinja Suzana Mugoša, kojoj je kao otežavajuća okolnost od većine u parlamentu uzeta činjenica da je bila sutkinja u procesu poznatom kao ,,Državni udar“. Za Mugošu je glasalo 13 poslanika, dok Jovanović nije dobila nijedan glas, osim pohvala da je u dosadašnjem radu na mjestu v. d. VDT doprinijela neophodnim promjenama nabolje u tužilačkoj organizaciji.

Iako je u drugom krugu glasanja, u kojem je za izbor VDT bila potrebna tropetinska podrška, odnosno namjanje 49 poslanika, Marković je dobio ubjedljivu podršku. Tako je od 74 poslanika koji su preuzeli glasačke listiće, 61 zaokružio njegovo ime odlučujući da će VDT konačno funkcionisati u punom mandatu, a ujedno država time ostvariti očekivanja od Evropske unije koja godinama ukazuje na neodrživo stanje da nosioci ključnih pravosudnih institucija u zemlji nemaju puni legitimitet.

Marković je magistar pravnih nauka, sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti vladavine prava, ljudskih prava, pravosuđa, krivičnog prava i oduzimanja imovinske koristi.

Radio je na Pravnom fakultetu u Podgorici, a bio je angažovan i kao konsultant na projektima EU, Savjeta Evrope, OEBS-a, AIRE centra i UNDP-a. Nikada nije radio kao tužilac ili sudija, što mu je u javnosti uzimano kao prigovor za obavlajnje ove funkcije, ali i od članova Tužilačkog savjeta tokom odlučivanja prošle godine kada se prijavio za poziciju v.d. VDT.

Izbor Markovića za mjesto čelnika VDT sporile su i pojedine nevladine organizacije i politički činioci uz obrazloženje da njegov izbor nosi hipoteku zbog činjenice da mu je otac bio optužen za deportacije Bošnjaka i Muslimana tokom 1992. godine, ali je pravonažno oslobođen tih tereta.

Marković je prije nekoliko dana povodom takvih stavova u javnosti poručio je da će procesuiranje svih ratnih zločina biti njegovo lično, ali i strateško opredjeljenje državnog tužilaštva ukoliko on bude izabran na tu funkciju.

Kazao je da je takvo opredjeljenje jasno istakao tokom konsultativnog saslušanja pred Odborom za politički sistem, pravosuđe i upravu i da niti jednom riječju nije ustvrdio da su za njega stari predmeti ratnih zločina završeni, već naprotiv.

On je rekao da je njegov pokojni otac za života pravosnažno oslobođen krivične odgovornosti u jednom predmetu ratnog zločina, a sama činjenica da nije živ isključuje mogućnost svakog konflikta interesa.

Naglasio je da ni ta činjenica neće uticati na njegov lični i profesionalni odnos prema istragama ratnih zločina, koje će biti njegov prioritet.

Marković je prethodno poručio da će kao VDT insistirati na primjeni zakonskih odredbi kojima se garantuje nezavisnost svakog pojedinog državnog tužioca, isključujući svaku mogućnost konflikta interesa, ili neprimjerenog uticaja.

A naročito u predmetima iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva, koje postupa u predmetima ratnih zločina, ali i istragama drugih teških krivičnih djela – naveo je Marković.

Za i protiv Mugoše
Sudeći prema diskusiji koja je prethodila glasanju za čelnika VDT, Marković je dobio podršku svih poslaničkih klubova u parlamentu koji su učestvovali na jučerašnjoj sjednici, osim Demokratske partije socijalista koja je podršku dala Suzani Mugoši, uz obrazloženje da je tokom više od dvije decenije rada u pravosuđu pokazala hrabrost, otpornost na pritiske i zavidan integritet.

Nemamo ništa protiv kandidata Markovića, ali smatramo da Mugoša ima više pravosudnog iskustva. Mislimo da je pokazala integritet i hrabrost u svom poslu, da su ona i njena porodica odoljeli velikim političkim, obavještajnim i medijskim pritiscima zbog procesa koji je vodila u slučaju pokušaja terorizma (,,Državni udar“). Kandidatkinja Maja Jovanović je bila izložena nezapamćenom političkom pritisku – kazao je, između ostalog, Andrija Nikolić.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Zemljotres jačine 3,1 Rihters zatresao Nikšić

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju jutros u 8.07 registrovao je zemljotres manje …