Penzioneri ljuti zbog 450 eura: Izjednačili primanja 74.000 i diskriminisali 54.000 ljudi


Odluka o povećanju minimalnih penzija na 450 eura za 74.000 penzionera i nezvanična najava da ostale 54.000 penzionera neće imati nikakvo povećanje januarskog primanja izazvale su nezadovoljstvo najstarije populacije.

Pobjedi se javljaju čitaoci koje zanima da li zaista neće biti usklađivanja penzija za one koji su kroz radni staž najviše novca izdvajali za Fond PIO. Te odgovore nijesmo uspjeli da dobijemo ni od Vlade, ni iz Fonda PIO.

Neustavna odluka
Potpredsjednica Saveza udruženja penzionera Jelena Međedović tvrdi da nedavno donesene odluke nemaju nikakvo utemeljenje u Ustavu.

– Najava povećanja minimalnih penzija sa 297 na 450 eura izazvala je kontroverzne polemike. Pogotovo što je tim povećanjem obuhvaćeno 74.000 penzionera, od kojih je 46.000 sa minimalnom penzijom. Tim je povećanjem obuhvaćen i penzioner sa prosječnom penzijom, koja je iznosila 425 eura, pa je nejasno da li su oni prešli u nižu kategoriju, odnosno minimalne penzije. Da ne govorimo o srazmjernim penzionerima koji jednostavno nijesu ni uzeti u obzir za povećanje, iako je njihov status prioritetan – objasnila je Međedović.

Kontroverzna je i najava da za penzionere kojima su primanja povećana na 450 eura naredne dvije godine neće biti usklađivanja.

– Ostalo je nedorečeno da li će se to odnositi na svih 74.000 penzionera ili na 46.000 – pita Međedović ističući da je to posebno iritiralo penzionere za koje nije predviđeno uvećanje primanja, a imaju više od 20 godina staža.

– Ovdje bi bilo mnogo pitanja na koje penzioneri nemaju odgovor, između ostalog i kvartalno zakonsko usklađivanje što podrazumijeva četiri puta godišnje, a praktično bilo ih je samo tri. Iz Fonda PIO na to pitanje odgovaraju da je to bila „tehnička greška“ – kaže Međedović naglašavajući da su mnogi penzioneri zbunjeni.

Međedović ističe da penzioneri osjećaju nedovoljno učešća u donošenju odluka koje ih direktno pogađaju te dodaje da se penzije ne bi smjele tretirati kao milostinja ili volja pojedinaca ili grupe.

Ona iznosi zabrinutost zbog nerazumnog tretmana prema određenim kategorijama penzionera, posebno onih sa prosječnim primanjima, koji su, prema njenim riječima, izjednačeni sa minimalnim penzijama.

Otvoreno pismo
Otvorenim pismom Ustavnom sudu juče se obratio i penzioner iz Bara, čije je ime poznato redakciji.

– Izmjenama i dopunama Zakona o PIO učinjen je direktni atak na pravni poredak i segment pravnog sistema iz PIO, a izvjesnim uspjehom u sudskim postupcima za naknadu štete, zbog očigledne diskriminacije i uskraćivanja prava, ugrozio bi se i finansijski sistem – istakao je penzioner u otvorenom pismu Ustavnom sudu. Parlament je 29. decembra prošle godine usvojio izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim je od 1. januara ove godine predviđeno povećanje minimalne penzije na 450 eura, ali ne i povećanje ostalih penzija.

– Vanredno uvećanje samo jednom broju korisnika i izjednačavanje koeficijenata od 0,5 do 1,1, je diskriminatorsko, kao i ignorisanje penzijskog staža i uplaćenih doprinosa, a vanredno uvećanje ne može derogirati i suspendovati pravo na redovno usklađivanje, što sve ne doprinosi pravdi i vladavini prava, naprotiv! Zbog svega navedenog pozivam Ustavni sud da samoinicijativno pokrene postupak ocjene ustavnosti i zakonitosti i da odluku, bez uticaja politike, donese do kraja januara, a najkasnije do 10. februara ove godine ili eventualno privremenu mjeru o odlaganju primjene izmjena zakona do konačne odluke Ustavnog suda – ističe se u pismu.

Navodi se da se odredbom iz čl. 29 st. 2 Zakona o PIO utvrđuje najniža starosna penzija na bazi ličnog koeficijenta osiguranika, koji iznosi 0,5 ,,pa samim tim ne može se utvrđivati najniža starosna penzija i sa ličnim koeficijentima 0,6; 0,7; 0,8; 0,9; 1,00 i 1,10“.

– Najniža starosna penzija se može utvrditi samo za najniži koeficijent, a to je 0,5, a ostale da su proporcionalno veće. Treba li podsjetiti da je 1,00 duplo veće od 0,5, a nikako jednako – navodi se u pismu, koje se posebno bavi vanrednim uvećanjima, koja će biti zamrznuta dvije godine, ukoliko bi usvojene izmjene opstale.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Jedino ispravno plovilo na moru usidreno daleko od švercerske rute

Vršiocu dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor granične policije Milutinu Vasiljeviću mandat ističe narednih …