Lakušić obišao radove na rekonstrukciji dionice puta M2 Tivat – Jaz

Rekonstrukciju dionice puta M2 Tivat – Jaz, kao i izmještanje postojećeg cjevovoda na djelovima trase i izgradnji novog cjevovoda regionalnog vodovodnog sistema, obišao je predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Zoran Lakušić sa saradnicima.

Tokom obilaska trase, predsjednik Odbora direktora Lakušić je razgovarao sa gospodinom Zhu Fu, menadžerom projekta i odgovornim inženjerom za hidromehaničke instalacije.

U ovoj fazi realizacije projekta, fokus je na aktivnostima izmještanja postojećeg cjevovoda i prilagođavanju uslovima za izgradnju bulevara.

Novi cjevovod na potezu Lastva Grbaljska – Tivat se realizuje u sklopu druge faze izgradnje regionalnog vodovodnog sistema.

Ovom fazom se planira povećanje kapaciteta isporuke vode za opštine Tivat, Kotor i Herceg Novi sa trenutnih 340 litara u sekundi na 750 litara u sekundi. Ovim povećanjem kapaciteta, regionalni vodovodni sistem će zadovoljiti dugoročne potrebe za vodom u ovom regionu.

Dinamika izvođenja radova na izgradnji cjevovoda je vezana za izgradnju saobraćajnice, pa se u tom smislu očekuje izgradnja 14 km novog cjevovoda u periodu od 24 mjeseca. Vrijednost ugovorenih radova izgradnje cjevovoda iznosi 8.774.000,00 eura i finansira se iz kredita koji je Regionalnom vodovodu obezbijedila Evropska banka za obnovu i razvoj.

Odbor direktora Regionalnog vodovoda je prepoznao važnost obezbjeđivanja neophodne logistike kako bi se radovi na izgradnji cjevovoda odvijali u skladu sa predviđenom dinamikom.

Komunikacija sa Upravom za saobraćaj kao partnerom na investiciji je od ključnog značaja kako bi se osigurala sigurnost i efikasnost radova. Ovakva saradnja omogućava uspostavljanje kontrole nad izgradnjom cjevovoda i osigurava da se projekat završi u predviđenom vremenskom periodu.

Odluka Odbora direktora da se u najkraćem roku pristupi izgradnji novog cjevovoda na dionici Prijevor- Tivat, dužine od približno 16 km, ukazuje na svjesnost o nedovoljnim kapacitetima postojećeg sistema i potrebi za unaprjeđenjem infrastrukture.

Prema planovima Vlade Crne Gore i Regionalnog vodovoda, druga faza izgradnje Regionalnog vodovoda bila je prvobitno predviđena za 2025. godinu. Međutim, zbog rekordne isporuke vode u 2015. godini, kada je iskorišćenost sistema za opštine Kotor, Tivat i Herceg Novi dostizala nivo od 100 posto kapaciteta tokom dužeg vremenskog perioda, postala je neophodna potreba za izgradnjom planiranog novog cjevovoda.

Novi cjevovod ima za cilj podizanje postojećeg kapaciteta sa 330 l/s na 700-750 l/s. Ovo je od vitalnog značaja kako bi se obezbijedilo dovoljno snabdijevanje vodom za opštine Kotor, Tivat i Herceg Novi, s obzirom na rastuće potrebe i razvoj turističkih objekata u ovom području.

Takođe, novi cjevovod će omogućiti dalje unaprjeđenje standarda života građana na ovom području, poboljšavajući pristup čistoj vodi i osiguravajući adekvatno snabdijevanje.

Ovaj projekat pokazuje predanost Regionalnog vodovoda u unaprjeđenju infrastrukture i prilagođavanju rastućim potrebama lokalnih zajednica. Izgradnja novog cjevovoda zahtijeva značajna ulaganja i koordinaciju s odgovarajućim partnerima i institucijama radi uspješne realizacije projekta.

Provjerite slična mjesta

Dostavljene dopunjene ponude za Željezaru

Sve tri kompanije koje su se prijavile na međunarodni javni poziv za izdavanje u zakup …