Demografkinja: Dolazak stranaca povećao broj stanovnika

Demografkinja Mileva Brajušković-Popović smatra da je porast broja stanovništva u Crnoj Gori zasigurno zabilježen zahvaljujući doseljavanju stranaca u našu državu. U razgovoru za Portal RTCG kaže da regionalni pregled podaci sa popisa stanovništa nijesu iznenadili.

Preliminirani rezultati popisa su pokazali povećanje ukupnog broja stanovnika – sa 625.266 stanovnika 2011. godine na 633.158, kako je juče saopštio Monstat.

“Ukupno kretanje stanovništva zavisi od prirodnog i mehaničkog kretanja, a znamo da su Crnu Goru u periodu od prethodnog popisa do danas karakterisale niske i negativne stope prirodnog priraštaja, kao i da su procijenjeni podaci o emigraciji iz Crne Gore ukazivali na to da je našu državu u prethodnom periodu karakterisao i negativan migracioni saldo, pa se jasno nameće zaključak da je porast broja stanovništva zabilježen zahvaljujući doseljavanju stranaca u našu državu”, ocjenjuje za Portal Javnog servisa Brajušković-Popović.

Regionalni pregled podaci, kaže ona, nije iznenadili.

“Sjeverni region je zabilježio smanjenje broja stanovnika, tako da sada na ovom prostoru živi 25,2 odsto stanovništva Crne Gore, što je za 10,3 odsto manje nego na prethodnom popisu, dok su središnji i južni region zabilježili povećanje broja stanovnika, tako da u središnjem regionu živi gotovo polovina stanovništva Crne Gore – 48,9 dosto, dok u južnom regionu živi 25,9 odsto stanovništva Crne Gore”, dodaje demografkinja.

Podatak da u Crnoj Gori ima 277 naselja sa manje od deset stanovnika upućuje nas na populaciono usitnjavanje seoskih naselja, na proces depopulacije i senilizacije ovog tipa naselja, te da su ova naselja u realnom riziku od potpunog demografskog izumiranja.

“Podaci su pokazali i da su opštine Gusinje, Petnjica, Plav i Rožaje zabilježile porast broja stanovnika, dok su sve ostale opštine sjevernog regiona zabilježile pad broja stanovnika. Najnepovoljnija situacija je u opštini Plužine koja u odnosu na prethodni popis ima 31,2 odsto manje stanovnika, zatim su slijedile opštine Šavnik koja ima 23,3 odsto manje stanovnika, zatim Mojkovac sa 20,9 odsto manje stanovnika, zatim Pljevlja sa 20,3 odsto manje stanovnika, Kolašin sa 19,3 odsto manje stanovnika i Žabljak sa 15,9 odsto manje stanovnika u odnosu na prethodni popis”, kazala je Brajušković-Popović.

Povećanje je, dodaje ona, očekivano zabilježeno u glavnom gradu za 23.859 stanovnika, što je povećanje u odnosu na prethodni popis za oko 13 odsto.

RTCG

Provjerite slična mjesta

ZELENA TRANZICIJA DOPRINOSI KONKURENTNOSTI, “OTKLJUČATI” MOGUĆNOSTI ZA INVESTICIJE

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić, sa saradnicima, sastala se 21. februara s …