Trump pobijedio Haley i osvojio ključne predizbore u New Hampshireu

Bivši američki predsjednik Donald Trump lako je pobijedio na predizborima u New Hampshireu u utorak, preuzimajući kontrolu nad utrkom za republikansku nominaciju i čineći revanš protiv predsjednika Joea Bidena u novembru ove godine još neizbježnijim.

Bivša UN-ova ambasadorica i bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley je završila na drugom mjestu uprkos ulaganju značajnog vremena i finansijskih sredstava u državu poznatu po svom neovisnom glasačkom nizu.

Haley će se boriti i sa historijom s obzirom da niti jedan kandidat koji nije na poziciji predsjednika nije pobijedio na predizborima u Iowi i predizborima u New Hampshireu, a da nije osvojio nominaciju svoje stranke.

Ona je posljednja velika protukandidatkinja nakon što je guverner Floride Ron DeSantis okončao svoju predsjedničku kandidaturu prethodnog vikenda, što joj je omogućilo da vodi kampanju kao jedina alternativa Trumpu.

Trumpovi saveznici su pojačali pritisak na Haley da napusti utrku prije zatvaranja birališta, no Haley je nakon objave rezultata obećala da će nastaviti svoju predizbornu kampanju.

Obraćajući se pristašama, intenzivirala je svoju kritiku bivšeg predsjednika, dovodeći u pitanje njegovu mentalnu oštroumnost i predstavljajući se kao kandidatkinja koja će ujediniti naciju i koja će dovesti do promjene generacija.

“Ova utrka je daleko od kraja. Preostalo je na desetke država”, rekla je Haley, dok su neki u gomili vikali: “Nije gotovo!”

Trump se u međuvremenu sada može pohvaliti da je prvi republikanski predsjednički kandidat koji je pobijedio u otvorenim utrkama u Iowi i New Hampshireu otkako su obje države počele voditi u izbornom kalendaru 1976. godine, što je upečatljiv znak koliko su se brzo republikanci okupili oko njega kako bi ga učinili svojim kandidatom po treći put zaredom.

Postigao je posebno dobre rezultate u najkonzervativnijim područjima države, dok je Haley osvojila liberalnije dijelove.

Trump sada demonstrira sposobnost ujedinjavanja frakcija GOP-a (Republikanska stranka) koje čvrsto stoje iza njega. Ipak, oko polovice birača GOP-a na primarnim izborima u New Hampshireu reklo je da su vrlo ili donekle zabrinuti da je Trump previše ekstreman da bi pobijedio na općim izborima, prema AP VoteCast, istraživanju državnog biračkog tijela. Samo otprilike jedna trećina kaže isto o Haley.

KLIX/Fena

Provjerite slična mjesta

ZELENA TRANZICIJA DOPRINOSI KONKURENTNOSTI, “OTKLJUČATI” MOGUĆNOSTI ZA INVESTICIJE

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić, sa saradnicima, sastala se 21. februara s …