SDT: Mrkiću suditi u odsustvu, Veljović se tereti za odavanje informacija

Optuženom vođi kriminalne organizacije fiormirane radi šverca cigareta, Aleksandru Mrkiću, sudiće se u odustvu u Višem sudu u Podgorici. To je predložilo Specijalno državno tužilaštvo (SDT) Crne Gore. Prema optužnici, pripadnik te organizacije bio je i bivši direktor crnogorske policije Veselin Veljović.

Prema optužnici, Mrkić je kriminalnu organizaciju formirao 2018. godine.

Veljović je uhapšen 24. jula 2023. godine zbog sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja, od kada se nalazi u pritvoru, a tada su uhapšeni i Nikola Mrkić i Mujo Nikočević, dok je Aleksandar Mrkić nedostupan državnim organima.

Iako je u danima nakon hapšenja Veljovića vrh policije neformalno uvjeravao da imaju informacije gdje se nalazi Mrkić i da će brzo biti uhapšen, to se do danas nije dogodilo.

Specijalno tužilaštvo saopštilo je u utorak da je podgoričkom Višem sudu predalo optužnicu protiv 15 osoba, uključujući i višegodišnjeg direktora crnogorske policije Veselina Veljovića, koji se tereti da je zloupotrijebio službeni položaj kako bi kriminalna organizacija koja se bavila švercom cigareta ostvarila profit.

Optužnica je, osim protiv Veljovića, predata protiv još 14 osoba za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, dva krivična djela krijumčarenja, pranje novca i zloupotreba službenog položaja, a u tekstu optužnice predloženo je da se Veljoviću i još dvojici uhapšenih produži pritvor.

SDT sumnjiči Veljovića da je posredstvom Skaj aplikacije u decembru 2020. godine obavijestio biznismena Aleksandra Mrkića da se sprema pretres jednog magacina gdje su skladištene nelegalne cigarete, i tako zloupotrijebio službeni položaj.

“Specijalno državno tužilaštvo je Specijalnom odjeljenju Višeg suda u Podgorici predalo optužnicu protiv 15 okrivljenih lica: A.M., V.V., M.N., A.K., N.M., S.B., N.B., Ž.B., D.B., P.V., B.L., N.A., G.G., N.B. i S.E., za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, dva krivična djela krijumčarenja, pranje novca i zloupotreba službenog položaja”, saopšteno je Iz SDT.

Državni tužilac i portparol SDT Vukas Radonjić u saopštenju za medije navodi da, “na osnovu dokaza prikupljenih u izviđaju i istrazi proizilazi osnovana sumnja da je okrivljeni A.M., u 2018. godini, stvorio kriminalnu organizaciju”.

“Koja je djelovala na teritoriji Crne Gore, a čiji član je postao i tadašnji direktor Uprave policije i kasniji savjetnik ppredsjednika Crne Gore za odbranu i bezbjednost, okrivljeni V.V. i druga okrivljena lica, sa ciljem bavljenja krijumčarenjem cigareta iz Slobodne carinske zone Luke Bar i pranjem novca”, saopštili su juče iz državnog tužilaštva.

Navode i da su u prikupljeni dokazi iz kojih proizilazi osnovana sumnja i da je okrivljeni bivši direktor Uprave policije, ostvarujući svoj zadatak u kriminalnoj organizaciji, zloupotrijebio službeni položaj.

Veljović je, prema optužnici, “organizatoru kriminalne organizacije putem kriptovane komunikacije saopštavao podatke pribavljene obavljanjem policijskih poslova, a koji se odnose na planiranje izvršenja dokazne radnje pretresanja od strane policije, prema jednom članu kriminalne organizacije”.

“Čime mu je pribavljena korist u vidu raspolaganja podacima koje nije smio dobiti i stvaranju vremenskih i prostornih uslova da član kriminalne organizacije sakrije predmete krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti, kako ih policija ne bi pronašla”, tvrde tužioci.

U optužnici je predloženo da se okrivljenima V.V., N.M. i M.N. produži pritvor, a da se okrivljenima A.M., S.B., B.L., N.A., G.G., N.B. i S.E., koji su u bjekstvu ili nijesu dostižni državnim organima i za kojima su raspisane međunarodne potjernice, sudi u odsustvu.

“Konačno, u optužnici je predloženo i da se okrivljenom S.B. izrekne mjera bezbjednosti oduzimanja predmeta – prevoznog sredstva za koje postoji osnovana sumnja da je bilo namijenjeno za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje”, zaključuje se.

Pom optužnici, Mujo Nikočević je imao zadatak da primjenjuje nasilje i zastrašivanje po nalogu organizatora kriminalne organizacije, da nabavlja vatreno oružje i da ga po nalogu organizatora predaje drugim licima, kao i da preduzima druge radnje po uputstvima i naredbama organizatora.

Podgorički Viši sud nekoliko puta dosad odbacio je zahtjev Veljovićevih advokata, koji je obezbijedili jemstvo od skoro milion eura kako bi mu bilo omogućeno da se brani sa slobode. Viši sud je juče produžio pritvor Veljoviću i drugim optuženima.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Dostavljene dopunjene ponude za Željezaru

Sve tri kompanije koje su se prijavile na međunarodni javni poziv za izdavanje u zakup …