Đeljošaj: Razgraničenje Podgorice i Tuzi u paketu sa Zetom, spremni smo i na arbitražu

Podgorica se nije konačno razgraničila ni sa Opštinom Tuzi pa postoji inicijativa da se to učini u apketu sa Zetom.

– Mi smo spremni da već sjutra sjednemo i dogovorimo se sa Glavnim gradom oko konačnog razgraničenja Podgorice i Tuzi, ali ukoliko ne dođe do toga može i arbitraža, rekao je za „Dan” Nik Đeljošaj, član odbora za razgraničenje ispred Opštine Tuzi i potpredsjednik Vlade.

On ističe da bi sve trebalo riješiti u paketu i staviti tačku na razgraničenje sa Podgoricom.

– Mi godinu i po dana pokušavamo da održimo sastanak, a druga strana odbija. Nekoliko puta se i zakazivala sjednica kojoj nijesu prisustvovali članovi Glavnog grada. Po ko zna koji put došlo je do promjene predstavnika Vlade. Informisan sam da je Opština Tuzi potvrdila tu promjenu, a očekuje se da će i Glavni grad to uraditi i da ćemo napokon održati sastanak – rekao je Đeljošaj.

Vrijeme je da se to riješi, kaže on.

– Ostalo je da se na Tuzi prenese i Deponija, ali i još po nešto. Mi smo donijeli odluku da se tamo više neće raditi sanitarne kade. Ostaje da se postojeće napune i onda će se naći novo rješenje za Tuzi, Podgoricu, Zetu i Cetinje, a to neće biti na teritoriji Opštine Tuzi. Očekujemo da sada napravimo popis kompletne imovine, one što je bila zajednička i da procentualno, koliko smo učestvovali prema stanovništvu i kilometrima kvadratnim koje ima teritorija, podijelimo ono što je bilo zajedničko. To će biti i sa Zetom. To je pravična podjela i treba da se završi – kaže Đeljošaj.

Sa Zetom dosta spornih pitanja

Nik Đeljošaj kaže da sa Zetom nema velikih spornih pitanja.
– Oni imaju pretenzije prema nekom dijelu čiji građani administrativno završavaju sve obaveze u Zeti, a žive teritorijalno u Tuzima. Mi smo za dogovor da ljudima koji žive na granicama udovoljimo, ako i oni to ne žele može arbitraža – rekao je Đeljošaj.

Đeljošaj navodi da bi trebalo da im pripadne od 12 do 15 procenata ukupne imovine.

DAN

Provjerite slična mjesta

ZELENA TRANZICIJA DOPRINOSI KONKURENTNOSTI, “OTKLJUČATI” MOGUĆNOSTI ZA INVESTICIJE

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić, sa saradnicima, sastala se 21. februara s …