TV Vijesti: Mujović će na sjednici Vlade zatražiti da se raskine ugovor o otvaranju rudnika u Mojkovcu

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović zatražiće sjutra na sjednici Vlade da se raskine ugovor sa kompanijom “Tara resources” o otvaranju rudnika Brskovo u Mojkovcu, saznaje nezvanično TV Vijesti.

Da su se za to stekli uslovi, potvrđuje i mišljenje Zaštitnice imovinsko-pravnih interesa, u koje je naša TV imala uvid.

Dok se čeka konačna odluka Vlade, neki ekološki aktivisti upozoravaju da ambasador jedne uticajne države mjesecima vrši pritisak na domaće funkcionere da se rudnik u Mojkovcu ipak otvori.

Mujović je još u novembru, gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti, najavio da će, ukoliko postoje indikatori o degradaciji zdravlja i životne sredine, tražiti da se priča o ponovnom otvaranju rudnika završi.

“Čak i da je taj projekat najbolji na svijetu, ako postoji toliko protivljenje i oprečna mišljenja i zalaganje značajnog dijela javnosti kroz ekološki sektor i aktivnosti građana Mojkovca koji su protiv tog projekta, onda mi kao Vlada nemamo prava na tu aroganciju da zanemarimo ta mišljenja”.

Mujović je tada poručio da će, u zavisnosti od stručnih mišljenja, argumenata koncesionara te stavova građana i aktivista, odlučiti da li će resor kojim rukovodi podržati realizaciju ovog projekta.

Ministar je tim povodom u decembru mišljenje, na osnovu raspoložive dokumentacije, tražio od Zaštitnice imovinsko-pravnih interesa.

U zaključcima u koje je TV Vijesti imala uvid, Bojana Ćirović navodi, između ostalog, da ugovor može da se raskine, jer nisu dobijeni urbanističko-tehnički uslovi, niti postoje pretpostavke za njihovo izdavanje.

“Ne postoji pozitivno Mišljenje Savjeta za reviziju Detaljnog prostornog plana za prostor koncesionog područja za eksploataciju mineralnih sirovina – Brskovo, Opština Mojkovac, a sudeći po sadržini obraćanja Planerskog tima izvjesno je da ne može ni biti pozitivnog mišljenja u tom pravcu“, istakla je Ćirović.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Vodeni žig nova šansa za naučno-istraživački tim ETF-a

DEEPMARK je nova crnogorska kompanija za Kompjutersko programiranje. Osnovali su je nedavno naučni istraživači sa …