INJAC: Arbitraža najčistije rješenje za razgraničenje Podgorice i Zete

Imovini Glavnog grada u periodu prethodne vlasti pristupalo se kao da je riječ o privatnoj, ocijenila je gradonačelnica Podgorice Olivera Injac za Gradsku RTV. Injac je gostujući u emisiji “Referat”, autora Marka Vešovića, kazala da su u fokusu nove gradske uprave kapitalni projekti i revizije u gradskim preduzećima.

Urađena je projektna dokumentacija, napravljen najveći budžet Glavnog grada do sada, stvorene su pretpostavke da se kapitalni budžet realizuje. Radimo na rekonstrukciji značajnih objekata i saobraćajnica, kako bi u veoma kratkom vremenu Podgorica dobila novo lice”, istakla je Injac.

Injac je istakla da se imovini Glavnog grada u periodu prethodne vlasti pristupalo kao da je riječ o privatnoj.

“Zaista je zabrinjavajuće da o velikom broju krucijalnih pitanja ne postoje podaci, ne postoji dokumentacija. Jedna od tema koja veoma interesuje građane su službeni stanovi. Pokušavamo da utvrdimo činjenično stanje i nađemo najbolji način da u budućnosti raspoložemo tom imovinom”, kazala je Injac.

Među brojnim nepravilnostima koje su uočene u radu gradskih preduzeća su i aneksi ugovora potpisivani uoči primopredaje vlasti u Podgorici.

“Tim aneksima ugovora su direktori preduzeća dobijali izuzetno visoke otpremnine. Ta dokumentacija je možda u formalno- pravnom smislu u redu, ali sa druge strane, pitam se, da li je u redu da ako je preduzeće u dubokom minusu, ako ima velike dugove, da direktori dobijaju tolike otpremine”, kazala je Injac.

Da bi se dosadašnje nepravilnosti u radu gradskih preduzeća identifikovale planirane su eksterne i interne revizije, ističe Injac.

“Frapantan je podatak da u Agenciji za izgradnju i razvoj Podgorice, koja je zadužena za najveći broj kapitalnih, budžetskih poslova u Glavnom gradu, godinama nije izvršena interna revizija stanja. Počeli smo je 17. januara i to je prvo preduzeće u kojem će ona biti urađena”, kazala je Injac.

Kako je istakla o već sprovedenim eksternim revizijama u pojedinim gradskim preduzećima, javnost će biti blagovremeno obaviještena.

“Izaći ćemo sa podacima kada se sve sagleda, kada se naprave analize i dođemo do konkretnih podataka iako je naš princip bio da odmah obavještavamo tužilaštvo i nadležne institucije”, kazala je Injac.

RTCG

Provjerite slična mjesta

ZELENA TRANZICIJA DOPRINOSI KONKURENTNOSTI, “OTKLJUČATI” MOGUĆNOSTI ZA INVESTICIJE

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić, sa saradnicima, sastala se 21. februara s …