ĐELJOŠAJ: Preventivno ćemo suzbijati inflaciju, stanje nije alarmantno

Vlada Crne Gore će u dogovoru sa privredom donijeti preventivne mjere u cilju suzbijanja inflacije, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj u emisiji “Naglas”, na TVCG. Tržišna inspekcija, kako navodi, svakodnevno prati marže u prodavnicima.

U onom trenutku kada vidimo nelogičnosti i pokušaj povećanja marži Vlada će reagovati i staviti limit na marže. Mi planiramo da preduhitrimo neke stravi da na određeni broj proizvoda već počnemo sa ograničavamo marže”, kazao je Đeljošaj i dodao da se mjere ne mogu donositi bez detaljne analize.

Ministar kaže da država prati kretanja cijena na tržištu preko podataka Monstata i preko tržišne ispekcije. Sve je to, kako dodaje, potrebno za analizu cijena.

“Na osnovu svih tih podataka mislim da ćemo moći pravovremeno da reagujemo. Trenutno nemamo toliko pomjeranja na tržištu da je alarmantna reakcija”, kazao je Đeljošaj.

Danas je kako kaže održan sastanak u PKCG na temu toga kako da se zadrži standard građana, a privreda je ta koja, kako dodaje, puni budžet.

“Mislim da nijesu samo naše trgovine glavni pokretači inflacije”, kazao je Đeljošaj i dodao da spoljni faktori i korišćenje eura utiču na inflaciju.

Podsjeća da je potrošačka korpa oko 840 eura, a kako dodaje, potrebno je da više proizvodimo i više stvaramo.

“Osnovna poruka Vlade je da treba više da radimo, da proizvodimo da se solidarišemo i da neće biti zaduženja za plate. Mislim da trenutno sa onim što je na tržištu nema potrebe da se reaguje mislim da će do kraja mjeseca ili sljedećeg biti neke reakcije”, kazao je Đeljošaj.

Za sve te mjere, kako ističe, potrebne su analize i mjere jer sve to utiče na privredu, zapošljavanje i budžet države.

“Inflaciju na ovoliki uvoz mi ne možemo da kontrolišemo. Imali li toga da se dogovaraju trgovine, mislim da ne možemo reći da je tu fokus problema”, kazao je Đeljošaj i dodao da je nemoguće ograničiti cijene.

Potpredsjednica Skupštine i članica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Zdenka Popović kaže da je akcija “Stop inflaciji” je imala kratkoročne efekte. Problem je, kako kaže, veliki uvoz preko čega se i uvozi inflacija.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Jedino ispravno plovilo na moru usidreno daleko od švercerske rute

Vršiocu dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor granične policije Milutinu Vasiljeviću mandat ističe narednih …