Nema para ni za povećanje plata zaposlenima na Univerzitetu

Danu” je juče potvrđena informacija da će bez povećanja plata za 10 odsto, predviđenog Granskim kolektivnim ugovorom, ostati i neakademsko osoblje Univerziteta Crne Gore, njih oko 450. Zaposleni sa kojima smo juče razgovarali kazali su nam da su od strane sekretara na fakultetima obaviješteni da treba da potpiši anekse kojima daju saglasnost da im se plata ne povećava za 10 odsto.

Ovo se ne odnosi na akademsko osoblje, odnosno na profesore, koji su prije više od dvije godine dobili fiksno povećanje plata za 65 odsto, po Zakonu o zaradama u javnom sektoru. Za neakademsko osoblje se primjenjuje GKU, na osnovu kojeg su prošle godine imali rast zarada za 20 odsto i po kome je po 10 procenata planirano za januar 2024. i 2025.

Neki od zaposlenih tvrde da im je rečeno da moraju da potpišu aneks jer će u suprotnom snositi posljedice, dok na državnom Univerzitetu negiraju da je bilo prijetnji, ali su potvrdili da neakademsko osoblje neće dobiti uvećanje zarada jer ta sredstva nijesu planirana Zakonom o budžetu. Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija nijesu odgovorili na naša pitanja ovim povodom.

Granski kolektivni ugovor za oblast prosvjete (Službeni list Crne Gore, br. 010/16 od 16.2.2016, 076/19 od 31.12.2019, 151/22 od 30.12.2022), u članu 1 definiše da se isti odnosi na prava i obaveze zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, osnovnog obrazovanja i vaspitanja i srednjeg opšteg obrazovanja. Razumijevajući vaše pitanje, ističemo da Zakonom o budžetu za 2024. godinu nijesu predviđena sredstva za povećanje zarada. Uvažavajući ovu činjenicu, a posebno imajući u vidu da je Univerzitet Crne Gore potrošačka jedinica, čije je korišćenje sredstava uslovljeno planiranim i odobrenim sredstvima, to se naše poslovanje mora uskladiti sa Zakonom o budžetu Crne Gore. Pravni sistem Crne Gore definiše da potrošačke jedinice planiraju i koriste sredstva u skladu sa Zakonom o budžetu Crne Gore, s tim u vezi ne postoji individualni zahtjev nijednog pravnog subjekta u Crnoj Gori koji je artikulisan na ovaj zahtjev, već je riječ o poštovanju Zakona o budžetu Crne Gore. Na Univerzitetu Crne Gore nema prijetnji, već ukazujemo da zbog činjenice da nema predviđenih sredstava za uvećanje zarada, shodno Zakonu o budžetu za 2024. godinu, nemamo osnova da isplaćujemo to uvećanje. Međutim, ukoliko socijalni partneri postignu dogovor i dođe do promjene stanja u budžetu, Univerzitet Crne Gore će promptno reagovati i uskladiti se sa novonastalim okolnostima i pozitivno reagovati – odgovorili su sa Univerziteta Crne Gore na naša pitanja zbog čega neakademsko osoblje neće dobiti povećanje plata, zbog čega se od njih traži da potpišu anekse ugovora, pri čemu neki od njih tvrde da im se prijeti da će snositi posljedice ukoliko u ponedjeljak ne potpišu traženu saglasnost.

Sindikalci ćute

Predsjednik Sindikata Univerziteta Crne Gore Ranko Rakočević juče nije odgovarao na naše poziv, niti na SMS poruku u kojoj smo tražili njegovu izjavu, precizno navodeći da smo informisani da će neakademsko osoblje UCG ostati bez povećanja zarada i da od njih na fakultetima traže da potpišu anekse ugovora.
Sindikalni povjerenici na fakultetima sa kojima smo juče razgovarali nijesu željeli da daju zvanične izjave dok ne dobiju zvaničnu informaciju da neće biti uvećanja plata po GKU, upućujući nas na predsjednika Sindikata Rakočevića.
Nezvanično su nam kazali da su i od kolega sa drugih fakulteta informisani da zaposlene pozivaju da potpisuju anekse ugovora, odnosno da su saglasni da im se plata ne povećava kako je to planirano GKU.

RTCG

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …