Bajden: Ako Rusija uspije uništiti Ukrajinu šta mislite da će se desiti u balkanskim zemljama?

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden (Džo Bajden) jučer je tokom obraćanja u Bijeloj kući upozorio da bi povlačenje američke podrške Ukrajini moglo dovesti do ruske pobjede s mogućim širenjem krize na balkanske zemlje.

Ako odemo i Rusija bude u stanju da izdrži njihov napad i sruši Ukrajinu, šta mislite da će se dogoditi u balkanskim zemljama?”, rekao je Biden.

Prisutne je također upitao šta misle da bi se moglo dogoditi na prostoru između Poljske i Mađarske.

Saradnici predsjednika Bidena su na jednom privatnom sastanku otvoreno upozorili kongresmene da ako Kongres ne odobri dodatnu vojnu pomoć Ukrajini u narednim danima Rusija bi mogla dobiti rat za nekoliko sedmica, u najbolje slučaju mjeseci, prenosi Yahoo.
Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines rekli su poslanicima da će Ukrajina ostati bez određenih mogućnosti protivvazdušne odbrane i artiljerije u narednim sedmicama, tvrde ljudi upoznati sa sastankom.

Pomoć Ukrajini, koja je mjesecima blokirana u Kongresu, dio je zakona koji također obezbjeđuju sredstva za Izrael i Tajvan. U oktobru je Biden zatražio dodatnih 60 milijardi dolara vojne pomoći za Ukrajinu. Kongres je prethodno odobrio oko 75 milijardi dolara Kijevu.

Nedavno je i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio na moguće širenje sigurnosne krize i na Balkanu.

KLIX

Provjerite slična mjesta

Jedino ispravno plovilo na moru usidreno daleko od švercerske rute

Vršiocu dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor granične policije Milutinu Vasiljeviću mandat ističe narednih …