U Rudniku uglja od 2020. godine zapošljeno čak 584 nova radnika

Rudnik uglja Pljevlja je od 2020. do kraja 2023. godine zaposlio čak 584 nova radnika koji po stručnim kvalifikacijama nijesu odgovarali potrebama te elektroenergetske kompanije.

Taj alarmantan podatak saopštio je, nakon sastanka sa rukovodstvom Rudnika uglja, ministar energetike i rudarstva Saša Mujović – po prvi put objavljujući podatke o broju radnika u odnosu na 2020.

VIŠAK

Suočili smo se sa situacijom da imamo višak zaposlenih. Odnosno imamo kontradiktornu situaciju jer s jedne strane imamo višak zaposlenih, a sa druge manjak kvalitetne i kvalifikovane radne snage. Moj eksplicitni zahtjev je bio da ljudi koji se tretiraju kao višak radne snage nikako ne smiju ostati na ulici. Nije ideja moja i ovog ministarstva da šalje ljude na ulicu i da stvara socijalne slučajeve, socijalne tenzije i uslove za bunt. Jedan dio zaposlenih biće angažovan na poslovima, pretpostavimo obezbjeđenja, za drugu grupu radnika biće pokrenuti neki dodatni pogoni odnosno neke druge proizvodne aktivnosti unutar Rudnika uglja, rekao je Mujović, koji je tim ,,kreativnim“ rješenjem suštinski aminovao masovno partijsko zapošljavanje.

Analiza bivšeg MKI ukazuje da je od 2019. do kraja 2023. godine broj radnika u Rudniku uglja dupliran što je ministar Mujović izbjegao da kaže. Budući da je kroz javno priznanje ministra Mujovića dokazano pisanje Pobjede o masovnom partijskom zapošljajvanju, ostaje nejasno kako kompanija sa tolikim viškom radnika može da bude održiva imajući u vidu najavu ministra da će svi novozapošljeni ostati da rade.

Ideja da višak radi kao obezbjeđenje i radi u građevini je jednaka ideji o vrtlarima kojih takođe ima – kažu izvori Pobjede, ističući da su podaci o broju zapošljenjih još veći.

DUPLIRAN BROJ RADNIKA
Prema podacima koje je objavila Pobjeda, na kraju 2019. godine Rudnik uglja je imao 670 radnika, sljedeće je taj broj povećan na 866 da bi na kraju 2021. kompanija zapošljavala 1.045 radnika. I to je samo dio projekta partijskog zapošljavanja: na kraju 2022. broj radnika Rudnika uglja se povećao na čak 1.170! Sada je u Rudniku, prema podacima posljednjeg revizorskog izvještaja – 1.260 radnika, ne računajući novozapošljene kojih je, samo u maju, još 68.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Zemljotres jačine 3,1 Rihters zatresao Nikšić

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju jutros u 8.07 registrovao je zemljotres manje …