MMF: Vještačka inteligencija pogađa 40 odsto poslova i pogoršava nejednakost

Vještačka inteligencija pogađa skoro 40 odsto radnih mjesta, pokazujenova analiza Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Kristalina Georgieva, izvršna direktorka MMF-a, kaže da u većini slučajeva vještačka inteligencija pogoršava nejednakost.

Dodaje da bi donosioci odluka trebalo da se pozabave ovim “zabrinjavajućim trendom”, kako bi “spriječili uticaj tehnologije na tenzije u društvu”.

Nagli rast zastupljenosti vještačke inteligencije skreće pažnju na prednosti, ali i rizike koje nosi.

Uticaj vještačke inteligencije bi mogao da poraste u budućnosti, pogađajući oko 60 odsto radnih mjesta u razvijenim zemljama, navodi se u izvještaju MMF-a.

U oko polovini slučajeva, upotreba vještačke inteligencije donosi koristi, kao što je povećanje produktivnosti.

Međutim, postoje i primjeri kada vještačka inteligencija može da preuzme rad na zadacima koje trenutno izvršavaju ljudi.

To bi moglo da smanji potražnju za radnom snagom, da utiče na plate, pa čak i da dovede do ukidanja radnih mjesta.

Kada se radi o manje razvijenim zemljama, gdje su prihodi niski, vještačka inteligencija uticaće na tek 26 odsto radnih mjesta, predviđaju iz MMF-a.

Na sličan zaključak ukazuje i izvještaj globalne bankarske grupacije Goldman Saks iz 2023. godine, u kojem se procjenjuje da bi vještačka inteligencija mogla da zamijeni oko 300 miliona poslova sa punim radnim vremenom.

Ipak, u tom izvještaju se prognozira i pojavljivanje novih poslova.

Georgieva kaže da “mnoge zemlje nemaju infrastrukturu ili kvalifikovanu radnu snagu koja bi im omogućila da iskoriste prednosti vještačke inteligencije, što povećava rizik da tehnologija vremenom pogorša nejednakost među narodima”.

Kako se predviđa, što se više vještačka inteligencija bude razvijala, radnici sa višim prihodima i mlađi zaposleni mogli da se sretnu sa neproporcionalnim povećanjem plata.

Međutim, to neće biti slučaj sa radnicima sa nižim primanjima i starijim radnicima, kažu iz MMF-a.

Od suštinskog je značaja da države uspostave sveobuhvatne mehanizme socijalne zaštite i programe prekvalifikacije za ugrožene radnike – ocjenjuje Georgieva.

Na taj način možemo učiniti tranziciju vještačke inteligencije inkluzivnijom, suzbijajući nejednakost – dodaje one.

Analiza MMF-a objavljena je uoči Svetskog ekonomskog foruma koji se održava u Davosu, u Švajcarskoj.

Vještačka inteligencija je jedna od tema o kojoj će se razgovarati, u svjetlu rasta popularnosti aplikacija kao što je ČetDžiPiTi (ChatGPT).

Širom svijeta donose se nove regulative koje se odnose na vještačku inteligenciju.

Prošlog mjeseca zvaničnici Evropske unije postigli su privremeni dogovor o prvim sveobuhvatnim zakonima na svijetu koji regulišu upotrebu vještačke inteligencije.

Kina je prva u svijetu uvela neke od propisa o vještačkoj inteligenciji, kao što supravila o razvoju i primjeni algoritama.

BBC

Provjerite slična mjesta

ZELENA TRANZICIJA DOPRINOSI KONKURENTNOSTI, “OTKLJUČATI” MOGUĆNOSTI ZA INVESTICIJE

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić, sa saradnicima, sastala se 21. februara s …