Izbor VDT-a može da zavisi od GP URA?

Što se više bliži 27. januar, za kada je predsjednik Skupštine Andrija Mandić zakazao sjednicu parlamenta na kojoj će se glasati o izboru vrhovnog državnog tužioca, to se otvara i sve više političkih kombinacija od kojih može zavisiti taj izbor, na koji, možda, neće uticati isključivo skupštinska većina.

U ovom trenutku se već zna da neke partije iz parlamentarne većine neće glasti ni za jednog kandidata za vrhovnog državnog tužioca. Naime, predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević nedavno je saopštio da ta partija nije promijenila stav o tome šta je njihov uslov za izbor VDT-a, ističući da ni favorit ni autsajderi za tu poziciju neće imati njihovu podršku ako se jasno ne odrede “prema onome što su činjenice koje se odnose na zloupotrebe tadašnjih čelnih ljudi u crnogorskom pravosuđu u postupku poznatom kao Državni udar“.

Podsjetimo, kandidatkinja za VDT-a Maja Jovanović nije izabrana na tu funkciju u prvom krugu glasanja 21. decembra, kada je za izbor bila potrebna dvotrećinska podrška poslanika, pa su se stekli uslovi da Skupština u drugom glasanju, tropetinskom većinom od 49 poslanika, odlučuje o izboru VDT-a. Osim Jovanović, kandidati koji ispunjavaju zakonske uslove su i Milorad Marković i Suzana Mugoša.

Odbor za politički sistem i pravosuđe sjutra će saslušati kandidate za VDT-a, a skoro da je sigurno da se niko od njih neće decidirano odrediti prema “Državnom udaru”, što znači da poslanici DNP-a neće podržati nijednog kandidata. Zbog toga se može dogoditi da bude neophodno da i neko van parlamentarne većine glasa za VDT-a, jer će nedostajati glasovi četiri poslanika Kneževićeve partije. U ovom trenutku mnogi računaju da bi za izbor VDT-a mogli da glasaju četiri poslanika Građanskog pokreta URA. Međutim, problem je što nije poznato kako će GP URA glasati jer se ta partija dosad nije izjašnjavala o VDT-u. Ni juče nismo mogli dobiti njihov stav o tome.

Na drugoj strani, u vladajućoj koaliciju nezvanično su nam saopštili da očekuju da GP URA podrži izbor VDT-a, a nisu sigurni ni kako će glasati Bošnjačka stranka, koja ima šest poslanika. Prema nezvaničnim informacijama koje smo dobili iz te stranke, o glasanju za VDT-a odlučiće uskoro stranački organi, a to će se najvjerovatnije dogoditi neposredno pred održavanje sjednice Skupštine.

Da se političke karte, očigledno, još nijesu u potpunosti izmiješale pokazalo je i glasanje 21. decembra, kada Skupština nije izabrala Maju Jovanović za vrhovnog državnog tužioca. Tog dana glasalo je 48 poslanika, što nije bilo dovoljno za potrebnu dvotrećinsku podršku. Za Jovanović je glasalo šest poslanika, a ostali su bili uzdržani.

Da li će doći do deblokade i da li će vrhovni državni tužilac biti izabran 27. januara i ko će podržati taj izbor vidjećemo, ali je jasno da je za funkcionisanje sistema potrebna i veća inkluzivnost od one koja je trenutno prisutna na političkoj sceni.

DAN

Provjerite slična mjesta

Prizemljeni avioni kompanije “Er Pink” čiji je suvlasnik Željko Mitrović

Tijelo Evropske unije za civilni saobraćaj je tražilo da avio kompanija Er Pink, čiji je …