Viele Euro Geldscheine

Milioni za ugovore o djelu, moguće zloupotrebe

Za deset godina trošak državnog budžeta za ugovore o djelu je sa 5,7 miliona porastao na skoro 21 milion eura. Iz Instituta alternativa poručuju da su toj oblasti potrebne korjenite reforme, jer upravo ugovori o djelu otvaraju prostor za zloupotrebe i partijska zapošljavanja.

Istraživač javnih politika u Institutu alternativa Marko Sošić kaže da budžetska stavka – ugovori o djelu – bilježi iz godine u godinu stabilan rast, dok je za ovu godinu država planirala da za te svrhe potroši gotovo 21 milion, što je za petinu više nego prošle, ili duplo više nego 2021. godine.

“Sam iznos nije toliko važan, u ovoj oblasti postoje hronični problemi koje treba rješavati”, poručio je Sošić.

A ugovor o djelu je forma ugovornog odnosa u situaciji kada naručilac posla ima potrebu za određenim fizičkim ili intelektualnim radom koji ne spada u segment djelatnosti za koje je registrovan.

Kroz ugovor o djelu mogu biti angažovani nezaposleni, stranci, zaposleni kao i penzioneri, uz različit obračun poreza za te kategorije.

Sošić navodi da istraživanja Instituta alternativa i izvještaji DRI govore da se ugovori o djelu sklapaju bez adekvatnog planiranja potrebe za angažovanjem, netransparentnim izborom angažovanih lica, bez procedura za postupak angažovanja, bez evidencije ugovora, kao i bez transparentnosti postupka.

Sošić kaže da njihove analize pokazuju i da se ugovori o djelu u javnoj upravi sklapaju bez jedinstvene politike u pogledu visine honorara i uz značajne razlike za isplatu za isti posao u raznim organima.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Radulović: Milović isključen iz PES zato što nije održavao nivo rezultata, i dalje će biti ministar pravde

Ministar saobraćaja i pomorstva i član Predsjedništva Pokreta Evropa sad (PES) Filip Radulović saopštio je …