U Davosu počinje godišnji Svjetski ekonomski forum

Godišnji sastanak Svjetskog ekonomskog foruma (SEF) u Davosu počet će u ponedjeljak i u pet narednih dana ugostiti više od 100 predstavnika država, sve glavne međunarodne organizacije, hiljadu partnera SEF-a, kao i lidere civilnog društva, stručnjake, predstavnike mladih, društvene preduzetnike i novinske agencije.

Ključne teme foruma u Davosu su “Postizanje sigurnosti i saradnje u podijeljenom svijetu”, “Stvaranje rasta i radnih mjesta za novu eru”, “Vještačka inteligencija kao pokretačka snaga za privredu i društvo” i “Dugoročna strategija za klimu, prirodu i energiju”, navodi se u najavi Foruma.

Među učesnicima skupa bit će premijer Kine Li Qiang, američki državni sekretar Antony Blinken, savetnik SAD-a za državnu sigurnost Jake Sullivan, francuski predsjednik Emmanuel Macron, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, premijeri Belgije i Španije Alexander De Croo i Pedro Sanchez, kao i predsjednik Argentine Javier Milei.

Zelenski učestvuje putem video linka
Učestvovat će i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebreyesus, generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, premijer Holandije Mark Rutte, grčki premijer Kyriakos Mitsotakis i drugi.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski učestvovat će putem video-veze, prenosi Tanjug.

Učesnicima Svjetskog ekonomskog foruma u četvrtak će se obratiti i Sam Altman, izvršni direktor kompanije za razvoj vještačke inteligencije Open AI, u okviru debate “Tehnologija u turbulentnom svijetu”.

Al Džazira

Provjerite slična mjesta

DPS će pokrenuti inicijativu o smjeni Mandića sa čela Skupštine

Predsjedništvo DPS-a donijelo je odluku da pokrene inicijativu o smjeni Andrije Mandića sa mjesta predsjednika …