Ove godine u planu realizacija projekta Solari 5000+

U sklopu projekta Solari 3000+ i 500+ odrađeno je preko 29,3 megavata (MW), od ukupnih 30 MW, solarnih elektrana na krovovima domaćinstava i preduzeća, saopštili su iz EPCG Solar-gradnje i najavili da se ove godine planira sprovođenje projekta 5000+.

Iz kompanije su, kada je riječ o Solari 3000+ i 500+, kazali da očekuju da se projekat završi brzo i da će to zavisiti od vremenskih uslova, jer je posao montiranja na visini osjetljiv i zahtijevaju se povoljni uslovi za mogućnost montiranja solarnih panela.

„Ovo je projekat vrijedan 30 miliona eura i realizovan je u saradnji sa Eko-fondom, čime je korisnicima omogućen popust od 20 odsto na cijenu solarne elektrane. Očekivana proizvodnja ovog projekta je oko 44 gigavat sati (GWh) na godišnjem nivou“, rekli su iz EPCG Solar-gradnje agenciji Mina-business.

Kada je riječ o projektu Solari 5000+, poziv je, kako su objasnili, završen u martu prošle godine, a početak realizacije počeće odmah po završetku prethodnog projekta.

„Moramo navesti da se sama dinamika radova na početku projekta usporila zahtjevnim zakonskim obavezama koje su podrazumijevale obilnu dokumentaciju i za najmanji fotonaponski sistem, tako da je suštinski realizacija počela od septembra prošle godine, kada su te administrativne smetnje otklonjene“, naveli su iz kompanije.

Kako su saopštili, projekat 5000+ planiraju da sprovedu tokom ove godine.

„Već sada imamo dovoljno iskustva i elana da projekat sprovedemo na najbolji mogući način, a nakon reorganizacije preduzeća smatramo da ćemo biti još efektniji na terenu. Nećemo stati dok svi objekti u Crnoj Gori, koji imaju uslova, ne postave solarne elektrane na svojim krovovima, jer želimo da mijenjamo Crnu Goru nabolje – a ova energetska tranzicija, koju je pokrenula EPCG, dokazuje da to i možemo“, dodali su iz preduzeća.

Cilj projekta Solari je da se kroz ugradnju fotonaponskih sistema kod domaćinstava i preduzeća smanje mjesečni izdaci za električnu energiju, da se korisnicima omogući energetska nezavisnost, emisija ugljen – dioksida svede na najmanju moguću mjeru i očuva životna sredina.

Mina

Provjerite slična mjesta

DPS će pokrenuti inicijativu o smjeni Mandića sa čela Skupštine

Predsjedništvo DPS-a donijelo je odluku da pokrene inicijativu o smjeni Andrije Mandića sa mjesta predsjednika …