Marković nadomak fotelje vrhovnog tužioca

Kandidat za vrhovnog državnog tužioca (VDT) Milorad Marković ima velike šanse da krajem januara bude izabran na tu funkciju, jer bi, osim većine vladajućih partija, trebalo da ga podrže i neke opozicione – saznaju nezvanično “Vijesti”.

Zasad je izgledno da će za tog kandidata glasati sve stranke vlasti osim Demokratske narodne partije (DNP) Milana Kneževića, koja će o tome odlučiti u zavisnosti od Markovićevog izjašnjenja o slučaju “državni udar”.

Bez četiri poslanika DNP-a, vladajuća većina ima 42 glasa u parlamentu, što znači da je za izbor Markovića potrebno još najmanje sedam (ukupno 49). Glasovi bi, prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, mogli da dođu od opozicionih Bošnjačke stranke (BS), Socijaldemokrata (SD) i Ujedinjene Crne Gore (Ujedinjena).

Iz BS-a, koji ima šest poslanika, “Vijestima” su nezvanično kazali da još nisu formalno odlučili hoće li podržati Markovića, ali da ima naznaka da će ga glasati.

“Očekujemo da on pokaže proaktivno djelovanje na planu otkrivanja i procesuiranja ratnih zločina”, poručio je sagovornik iz BS-a.

Izvor iz SD-a navodi da ni ta partija, koja ima tri parlamentarca, još nema zvaničan stav o Markoviću, ali da naginju ka tome da ga podrže.

“Vijestima” je iz Ujedinjene nezvanično rečeno da će njihov (jedan) poslanik najvjerovatnije glasati za tog kandidata. Sagovornik iz te partije kaže da misi da će kompletan posebni klub poslanika, u kom su s predstavnikom Ujedinjene još dvije poslanice, glasati za Markovića.

Ako bi sve te stranke i poslanici podržali tog kandidata, on bi dobio 54 glasa. Neke stranke vlasti zvanično su najavile podršku Markoviću, dok su je druge nagovijestile.

Kad je riječ o ostatku opozicije, iz Demokratske partije socijalista (DPS) “Vijestima” nisu odgovorili koga će podržati za šefa tužilaštva, dok su iz Građanskog pokreta (GP) URA nezvanično rekli da će odluku donijeti sljedeće sedmice.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić zakazao je juče, na zahtjev vladajuće većine, za subotu 27. januar vanrednu sjednicu parlamenta na kojoj će se glasati o VDT-u.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Dostavljene dopunjene ponude za Željezaru

Sve tri kompanije koje su se prijavile na međunarodni javni poziv za izdavanje u zakup …