Švajcarci žele da kupe Željezaru

Kompanija Endek iz Švajcarske ponudila je Vladi i Elektroprivredi (EPCG) da kupi nikšićku Željezaru, a svoju ponudu dostaviće na javni poziv koji je otvoren do 25. januara. Uz to, ovaj potencijalni investitor spreman je da uloži i 870 miliona eura u više energetskih projekata, nezavisno od ponude za Željezaru.

Svoje namjere potencijalni investitor saopštio je juče na sastanku u sjedištu Ministarstva energetike, kojem su osim ministra Saše Mujovića prisustvovali predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović, državni sekretari ministarstava saobraćaja i energetike, predstavnici kompanija Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), dok je ispred kabineta predsjednika države prisustvovao savjetnik za regionalni razvoj Aleksandar Stijović.

Sastanak je održan iza zatvorenih vrata i javnost o njemu nije obaviještena.

Više učesnika sastanka “Vijestima” je nezvanično saopštilo da je potencijalni investitor ponudio da kupi Željezaru i da je to do sada jedina ponuda od nekoliko zainteresovanih investitora, koji su iskazali interesovanje samo za zakup nikšićke fabrike.

“Oni će dostaviti svoju ponudu na javni poziv. Kada je riječ o ostalim investicijama spremni su da ulože oko 870 miliona samo u energetske projekte, kao i druge iz sektora saobraćaja. Problem je što država nema potpunu dokumentaciju u smislu analiza i drugih studija za dio projekata za koje je Endek zainteresovan”, ispričali su izvori “Vijesti”, koji juče nakon sastanka nisu mogli da kažu više detaljnih informacija o konkretnim ponudama za ulaganja u sektor energetike.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

ZELENA TRANZICIJA DOPRINOSI KONKURENTNOSTI, “OTKLJUČATI” MOGUĆNOSTI ZA INVESTICIJE

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić, sa saradnicima, sastala se 21. februara s …