Premijer Irske: Crna Gora je na čelu kolone, naša ambicija je da bude prva sledeća članica EU

“U odnosu na politiku proširenja Evropske unije Irska se zalaže za princip regate. Potrebno je svaku zemlju posmatrati u kontekstu postignuća i isporučenih rezultata. Crna Gora je definitvno na čelu kolone i naša ambicija je da postane prva naredna članica” poručio je predsjednik Vlade Irske Leo Vardkar koji boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Predsjednik Vlade Milojko Spajić sastao se sa predsjednikom Vlade Irske u Vili “Gorica”i tom prilikom poručio da je Vlada čvrsto posvećena evropskoj perspektivi Crne Gore. “Kroz prizmu usvajanja najviših evropskih standarda sprovodimo reforme na planu evropske intergacije i jačamo kvalitet života naših građana” poručio je Spajić.

On je upoznao premijera Irske sa rezultatima koje je Vlade postigla za samo dva mjeseca mandata kao i sa planom unaprjeđenja standarda građama koji je, kako je poručio, već počeo sa realizacijom prve faze uvećanjem minimalnih penzija, a čija se puna realizacija očekuje u predviđenim rokovima.

Sagovornici su ocijenili i da su bilateralni odnosi Crne Gore i Irske dobri te kao takvi dodatno ojačani prvom zvaničnom posjetom irskog premijera Crnoj Gori. “Naš susret je dobar impuls daljoj zajedničkoj saradnji. Vjerujem da ćemo nastaviti da jačamo relacije naših zemalja i u okviru Evropske unije” poručio je Vardkar.

Kako je ocijenjeno postoji značajan prostor za unaprjeđenje ekonomskih aktivnosti. Na toj liniji dvije zemlje moraju jačati ugovornu bazu te raditi na boljoj povezanosti u vidu uspostavljanja direktne avio linije između Irske i Crne Gore, saglasni su sagovornici.

Na sastanku kome je prisustvovala i ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, bilo je riječi i o ekspertskoj podršci Irske u pogledu korišćenja fondova EU.

Provjerite slična mjesta

ZELENA TRANZICIJA DOPRINOSI KONKURENTNOSTI, “OTKLJUČATI” MOGUĆNOSTI ZA INVESTICIJE

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić, sa saradnicima, sastala se 21. februara s …