Amerikanci i Britanci izveli vazdušne napade na položaje Huta u Jemenu

Vojske Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije pokrenule su zračne napade na više položaja Huta u područjima Jemena koja su pod njihovom kontrolom.

Ovo predstavlja konkretan odgovor Bidenove administracije nakon upozorenja SAD-a i saveznika da će Huti, militantna grupa koju podupire Iran, snositi posljedice nakon ponovljenih napada dronovima i raketama na komercijalne brodove u Crvenom moru.
Predsjednik Joe Biden rekao je da je naredio udare “kao direktan odgovor na napade Hutija bez presedana na međunarodne pomorske brodove u Crvenom moru”.

On je potvrdio da su napade izvele američke snage, zajedno s Ujedinjenim Kraljevstvom i uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Nizozemske.

Britanski premijer Rishi Sunak potvrdio je učešće britanske vojske dodavši da će se Velika Britanija “uvijek zalagati za slobodu plovidbe i slobodan protok trgovine”.

Sunak krivi Hute za “niz opasnih i destabilizirajućih napada na komercijalne brodove u Crvenom moru, prijeteći britanskim i drugim međunarodnim brodovima, uzrokujući velike poremećaje na vitalnoj trgovačkoj ruti i podižući cijene roba”.

BBC javlja da su napadi vojnika Velike Britanije izvedeni mlaznjacima koji su letjeli iz Akrotirija na Kipru. Četiri RAF Typhoona izvela su zračne napade na dva cilja Huta koristeći Paveway bombe.

“Ovi precizni udari imali su za cilj poremetiti i degradirati sposobnosti koje Huti koriste za prijetnju globalnoj trgovini i životima međunarodnih pomoraca u jednom od najkritičnijih plovnih putova na svijetu”, navedeno je u zajedničkom saopćenju koalicije koju čine Vlade Australije, Bahreina, Kanade, Danske, Njemačke, Nizozemske, Novog Zelanda, Republike Koreje, Velike Britanije i SAD-a.
Jemenski zamjenik ministra vanjskih poslova Husa Hussein al-Izzi je govoreći za TV kanal “Al Masirah” poručio da će SAD i Velika Britanija platiti visoku cijenu zbog posljednjih napada.

Ista televizija javlja da su napadi izvedeni na glavni grad Sanu, uključujući zračnu bazu al-Dulaimi u blizini međunarodne zračne luke u zemlji.

Druge mete uključivale kamp istočno od grada Saada, lokacije oko aerodroma Hudaydah, međunarodnog aerodroma Taiz i obalnog okruga Abs.

KLIX

Provjerite slična mjesta

Šef britanske vojske dao “mračne” prognoze za ukrajinske oružane snage u narednim mjesecima

Očekuje se da će Ukrajina ostati u nedostatku municije biti u veoma teškom položaju u …