Radulović: Počelo rušenje “Lamele C”, u zgradi vlasnici stanova

Punomoćnica vlasnika stanova Sanja Radulović kazala je da je počelo rušenje zgrade Lamele C iako se u njoj nalazi oko 15 vlasnika stanova.

Veliki broj policijskih službenika rano jutros blokirao je sve prilaze zgradi “Lamela C” u podgoričkom naselju Zabjelo.

Radulović je kazala da inspekcija sprovodi rušenje zgrade iako, kako tvrdi, ne posjeduje rješenje o izvršenju. Ona je rekla da je policija u 4:30 sati obezbijedila čitav kvart i bez ikakvog naloga nadležnog suda ušla u privatnu imovinu vlasnika stanova.

Nakon pola sata se pojavila i građevinska inspekcija, a inspektor ne posjeduje rješenje o izvršenju. Dakle, nijedan dokument ne postoji da se danas može izvršiti rješenje. Rušenje je počelo prije desetak minuta, u zgradi se nalaze vlasnici zgrade, unutra je oko 15 osoba. Iako su vlasnici tu inspekcija istrajava u svojoj namjeri. Još od 20. decembra oni se nalaze u svojim stanovima i pokušavaju da odbrane svoju imovinu, ovo jeste njihova imovina ali država iz svojih razloga je sprovela ove radnje dovodeći njih u opasnost – dodala je Radulović.

Ona je istakla da se pripremaju krivične prijave protiv osoba koje su, kako je kazala, nezakonito ušla u svojinu vlasnika stanova.

Sljedeći korak je krivična prijava protiv lica koja su nezakonito ušla u privatnu svojinu trećih lica, odnosno vlasnika stanova jer se mora utvrditi odgovornost.Tužba protiv države je neminovna – istakla je ona.

Prema njenim riječima, nijedan zakon ne prepoznaje ovakvo izvršenje rješenja o rušenju, bez ikakve najave.

Ovo je apsolutno u suprotnosti sa zakonom – izričita je Radulović.

Kako prenosi TVCG, pojedini vlasnici stanova spriječeni su da dođu do zgrade čije rušenje je bilo planirano za 20. decembar. U pitanju je jedna od tri zgrade u naselju Zabjelo, koje je gradila firma “PS Gradnja”.

Ispred zgrade su oko pet sati stigla i dva kamiona dok se policijski službenici mogu vidjeti i na samom ulazu u zgradu.

Oko 5:30 sati iz preventivnih razloga, stiglo je i jedno vozilo hitne pomoći.

Kako javlja reporter TVCG, u zgradi se nalazi i jedan broj vlasnika stanova sa svojim advokatom i kako su kazali, ne žele da napuste zgradu.

Advokatica stanara Sanja Radulović je rekla za TV Vijesti da ne postoji pravni osnov da se zgrada ruši i da im nije uručen nikakav nalog. Najavila je krivičnu prijavu za resorno ministarstvo, u ime stanara.

Vlasnici stanova ,,Lamele C“ i ministar Janko Odović nijesu postigli dogovor na jučerašnjem sastanku.

Iz Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine su rekli novinarima da su im ponudili pravnu pomoć i podršku, kako bi od investitora, firme ,,PS Gradnja“, naplatili novac koji su uložili u stanove.

Tu su ponudu odbili, jer bi, kaže jedan od vlasnika stanova Danilo Pejović, trebalo da čekaju četiri godine do konkretnijeg rješenja.

Traže da se nastavi gradnja

Rekao nam je ako hoćete, možemo vam pružiti pravnu pomoć, ako nemate advokata, možemo mi da ga angažujemo, da povratite novac od investitora. Pitali smo možemo li da dobijemo neke druge kvadrate i koliko će da traje taj postupak. Trajaće minimum četiri godine, a onda sam ga pitao gdje ćemo mi biti za četiri godine – rekao je Pejović nakon sastanka.

Odović je potvrdio da su vlasnicima stanova ponudili pravnu i svaku drugu podršku, kako bi se obeštetili od lica od kojeg su kupili stan.

Odbili su takvu pomoć i tražili su da ,,Lamela C“ ostane kakva jeste, odnosno da se radovi nastave, da se vrati stari detaljni urbanistički plan (DUP). Po tom DUP-u, dozvoljena su bila četiri sprata, tako da ne postoji teoretska šansa, ni po jednom DUP-u, da bi ova zgrada mogla biti legalizovana. Jedina pravna situacija je da lamela, u skladu sa rješenjem i zakonima, bude srušena u nekom narednom periodu – rekao je Odović.

Odgovarajući na komentare vlasnika stana u spornoj lameli Igora Dunaja, Odović je rekao da mu nije svejedno da ruši nečiji dom.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Jedino ispravno plovilo na moru usidreno daleko od švercerske rute

Vršiocu dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor granične policije Milutinu Vasiljeviću mandat ističe narednih …