Mjesto direktora ACV pripalo ZBCG: Na čelo Agencije predložen Nebojša Jušković

Agoniji koja već pola godine traje u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo, zbog čega su smijenjena tri savjeta ove organizacije, napokon se nazire kraj. Prema informacija portala ADRIA, nakon formiranja Vlade, koaliciji ZBCG pripalo je mjesto direktora ACV i on je zvanično predložen. Ranije, ovo mjesto je pokrivao kadar SNP-a.

Kandidat koalicije Za budućnost Crne Gore za mjesto direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo biće poznati vazduhoplovac, sa višedecinijskom karijerom u ovoj oblasti, mr ekonomskih nauka Nebojša Jušković, koji ima bezrezervnu podršku stručne javnosti.

Jušković je na čelu 63. padobranske brigade veterana, a godinama je bio predsjednik Aero kluba „Špiro Mugoša“ i Aero kluba“ „Podgorica“. On je obavljao dužnost potpredsjednika Vazduhoplovnog Saveza SCG i potpredsjednika Svjetske vazduhoplovne federacije (FAI).

Bio je i direktor nekoliko svjetskih i evropskih padobrabskih prvenstava održanih u Crnoj Gori i inostranstvu. Riječ je o čovjeku koji je pilot PPL i padobranac.

U Crnoj Gori Jušković je javnosti postao poznat kada je prošle godine lično spriječio odvajanje Kontrole letjenja Srbije i Crne Gore, što je bilo predloženo za raspravu na jednoj od sjednica Vlade. Umjesto Srbije Crna Gora je trebala da se priključi kontroli letjenja Hrvatske ili Albanije, što je imalo niz posljedica, koje su, na sreću, spriječene.

Takođe, u istom periodu, kao član Skupštine SMATSA ispred Crne Gore, Jušković je spriječio plan da se u 2023. godini ne investiraju sredstva u našu državu.

Najzaslužniji je za saniranje stanja u opštini Budva gdje je bio predsjednik Odbora povjerenika do izbora novog predsjendika opštine.

Ministar odbio da potpiše ugovor sa njim

Na posljednjem konkursu za izbor direkotra ACV Jušković je bio u užem izvoru, odnosno drugi kandidat. Tada je, nakon niza nelogičnosti koje su pratile konkurs, kao prvi kandidat izabran penzionisani pukovnik Vladisalav Vlahović, ali je Ministarstvo prosvjete zvanično saopštilo da on ne ispunjava tražene uslove jer ima samo VI -1 stepen stručne spreme, te da za mjesto direkotra ACV je neophodan VII-1 stepen.

Iako je bio drugi kandirat i po logičnosti sledeći na listi za izbor, tadašnji ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović je odbio da potpiše sa njim ugovor, te se ušlo u anarhiju u ACV koja traje do dan danas.

Kako saznajemo uskoro će na Vladi biti predložen novi Savjet ACV i činiće ga dvije osobe koje bira Ministarstvo saobraćaja iz redova vazduhoplovstva, te tri osobe koje predlažu partije.

Stav Ministarstva saobraćaja, prema saznanjima, je i da se osobe koje su ranije bile u Savjetu ACV ne mogu ponovo predložiti jer je u toku izviđaj njihovog rada pred Specijalnim državnim tužilaštvom.

ADRIA

Provjerite slična mjesta

Šef britanske vojske dao “mračne” prognoze za ukrajinske oružane snage u narednim mjesecima

Očekuje se da će Ukrajina ostati u nedostatku municije biti u veoma teškom položaju u …