Brkovići i Popović nezakonito do pet miliona eura?

Viši sud u Podgorici odlučivaće o osnovanosti optužbi da su biznismen Dragan Brković, njegovi sinovi Bojan i Boris Brković i direktor njihovog preduzeća “Vektra Boka” Milić Popović nezakonito stekli oko pet miliona eura, ali i da su Brkovići prali “prljavi” novac.

Za ta krivična djela tereti ih Specijalno državno tužilaštvo, koje je juče Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, predalo optužnicu protiv trojice Brkovića i Popovića.

Objasnio je i da je u postupku koji je prethodio podizanju optužnice, na nivou osnovane sumnje utvrđeno da su okrivljeni, u periodu od septembra 2017. do decembra 2019. godine, prilikom izvršenja plana reorganizacije privrednog društva “Vektra Boka”, kao odgovorna lica u privrednom društvu, zloupotrijebili svoja ovlašćenja:

“U namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za druga pravna lica i da su sredstva kojim je društvo raspolagalo u visini od 5.075.346,19 eura koristili protivno njihovoj namjeni i tako grubo povrijedili ovlašćenja u pogledu upravljanja, raspolaganja i korišćenja imovinom, a da su okrivljeni D. B., B. B. i B. B. izvršili i pranje dijela novca, koji je pribavljen kao protivpravna imovinska korist zloupotrebom ovlašćenja”.

Po nalogu SDT-a Brkovići i Popović uhapšeni su u avgustu 2021. godine, a u pritvoru su proveli nešto manje od tri mjeseca.

Lisice na ruke tada su im stavljene u istrazi u kojoj je SDT ispitivalo kako je Dragan Brković prije 17 godina kupio nekad državno Hotelsko-turističko preduzeće “Boka”, ali i da li je nakon što je njegova uprava dovela preduzeće do bankrota, sprovođenjem stečaja kroz reorganizaciju krčmio imovinu firme i iz nje pozajmicama izvlačio novac, dok bivši radnici još nijesu naplatili potraživanja.

SDT je ispitivao i kako je dio imovine “Vektra Boka” u reorganizaciji prodat za 6.740.680 eura, od čega je najveći dio novca po osnovu pozajmica prenesen na “Vektra Investments”, drugu kompaniju Dragana Brkovića.

Kupio akcije, pa krčmio imovinu
Brković je 2007. godine, kao prvorangiran ponuđač na tenderu za prodaju državnih 59,4 odsto akcija, kupio HTP “Boka”, a u decembru te godine obavezao se da će u naredne tri godine u razvoj preduzeća investirati 50 miliona eura, najavljujući još 14.000.000 eura investicije.

Neposredno uoči potpisivanja ugovora, od mađarskih kompanija kupio udio od 33 odsto u tom preduzeću, što mu je sa akcijama koje je kupio od države omogućilo da u tom preduzeću ostvari kontrolu sa oko 92 posto vlasništva.

Obavezao se da ulaganja počne najkasnije do 1. oktobra 2008. ali ni te, ni narednih godina nije investirao u jedno od najprepoznatljivijih hotelskih preduzeća. Uprkos tome, nakon tri godine, umjesto raskida ugovora, aneksom je dobio produžetak investicionog perioda.

Privredni sud uveo je stečaj 13. juna 2015. zbog duga od četiri miliona eura prema Crnogorskoj komercijalnoj banci.

U decembru 2015. izglasan je Plan reorganizacije, ali zbog žalbe OTP faktoringa postupak je trajao još godinu.

Planom reorganizacije predviđeno je da se prodajom dijela obezbijedi 25,69 miliona eura za isplatu dugova, najvećim dijelom prodajom imovine.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Dostavljene dopunjene ponude za Željezaru

Sve tri kompanije koje su se prijavile na međunarodni javni poziv za izdavanje u zakup …