Bjeković: Otvorena brojna pitanja, Lamela C će možda biti i naša tema

Ombudsman Siniša Bjeković rekao je, povodom odluke da se sruši Lamela C na Zabjelu, da će se ovim pitanjem u narednom periodu možda baviti i njegova kancelarija.

„Dvije su situacije oko kojih bi trebalo imati više informacija. To je prije svega da li je i koliko porodica bilo već smješteno unutar zgrade i da li je to njima jedini dom praktično, što bi moglo da proizvede reakciju kada je u pitanju aktiviranje člana 8 Evropske konvencije koji se tiče prava na poštovanje privatnosti doma – rekao je Bjeković za TV E.

Sa druge strane, kako kaže Bjeković, ovo je još jedan dokaz. da, ako se sa odgovarajućim intervencijama odgovarajućiih nadležnih institucija zakasni dolazimo u situaciju da ispred sebe imamo objekat koji se godinama gradio.

-Ljudi su dali pare za to u uvjerenju da ako se nešto gradi, a ne proizvodi intevenciju države – da je logično očekivati da treba da dodje do nekog rješenja. Došli smo u situaciju u kakvu smo došli. Biće interesantno u narednom periodu saznati sve okolnosti – naveo je Bjeković.

Kazao je i da se struka nalazi u dilemi da li su ispoštovane sve procedure prije nego sto je pristupljeno rušenju objekta sa jedne strane i sa druge strane-ono o čemu se moralo voditi računa…

-Ako su unutra bile porodice, morao se naći alternativni smještaj dok se ne riješi to pitanje. Situacija nije nova u Crnoj Gori. Imamo nekoliko objekata koji su naprosto iznikli. Da ne govorimo o sigurnosti i tome da li su ispunjeni uslovi tokom izgradnje zgrade, da li je izgradnja tekla u skladu sa zakonom…Sve su to pitanja koja otvaraju nova pitanja i očigledno je da će se ovim pitanjem baviti u narednom periodu možda čak i institucije zaštitnika – rekao je Bjeković.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Zemljotres jačine 3,1 Rihters zatresao Nikšić

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju jutros u 8.07 registrovao je zemljotres manje …