Svjetska banka blago povisila procjenu rasta crnogorske ekonomije

Svjetska banka (SB) je u najnovijem izvještaju blago povisila procjenu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu na 3,2 odsto.

U najnovijem izvještaju o globalnim ekonomskim izgledima, u koji je agencija Mina-business imala uvid, crnogorska ekonomija bi u ovoj godini trebalo da ojača 3,2 odsto, što je 0,1 procentni poen više u odnosu na junski izvještaj.

U najnovijem izvještaju, SB prognozira rast crnogorske ekonomije u narednoj godini 3,1 odsto, što je 0,2 procentna poena više u odnosu na junske prognoze.

Crnogorska ekonomija je u prošloj godini, prema procjenama SB, ojačala 4,8 odsto, što je više u odnosu na jun kada se prognozirao rast od 3,4 odsto.

Privreda eurozone trebalo bi da u ovoj godini poraste samo 0,7 posto, otprilike upola slabije nego što je banka prognozirala prošlog ljeta. U narednoj godini, rast bi trebalo da ubrza na 1,6 odsto, što je 0,7 procentnih poena slabije nego što je banka prognozirala prošlog juna.

U prošloj godini aktivnost je porasla samo 0,4 odsto, budući da su visoke cijene energije zakočile potrošnju domaćinstava i poslovanje kompanija, posebno u industriji, a pred kraj godine posustao je i uslužni sektor, prenosi SEEbiz.

U SB ističu kontinurani pad izvoza u uslovima pogoršane cjenovne konkurentnosti i slabe vanjske potražnje.

U ovoj godini rast bi trebalo da se stabilizuje na i dalje anemičnih 0,7 odsto. Popuštanje cjenovnih pritisaka trebalo bi da podrži realne plate i poveća raspoloživi dohodak, ali odloženi efekat dosadašnjeg zaoštravanja monetarne politike kočiće domaću potražnju, posebno poslovna ulaganja – naveli su iz SB.

Američka ekonomija trebalo bi ove godine da poraste 1,6 odsto i značajno uspori u odnosu na prošlu, zbog visokih kamatnih stopa. Gotovo istu stopu rasta najveće svjetske ekonomije, SB očekuje i u narednoj godini.

Svjetska privreda u cjelini blago će usporiti i u ovoj godini, uz prognoziranu stopu rasta od 2,4 odsto, u odnosu na prošlogodišnjih 2,6 odsto.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Zemljotres jačine 3,1 Rihters zatresao Nikšić

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju jutros u 8.07 registrovao je zemljotres manje …