Babović: Moguć štrajk u bolnicama i domovima zdravlja zbog zarada

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva Crne Gore, hirurg Mihailo Babović kazao je juče za “Dan” da će taj sindikat narednih dana odlučivati o organizovanju štrajka u zdravstvenim ustanovama, nakon ignorisanja njihovih zahtjeva za povećanje zarada. On je istakao da bi štrajk bio organizovan u svim bolnicama i domovima zdravlja, čije su sindikalne organizacije članice SSZ, u skladu sa propisanim minimumom procesa rada.

Babović je podsjetio da su do 3. januara očekivali da bude zakazan sastanak sa premijerom Milojkom Spajićem, kako je to bilo dogovoreno na ranijem sastanku sa ministrom zdravlja dr Vojislavom Šimunom.

– Mi u stvari ne tražimo povećanje plata, već da se anulira inflatorni udar koji smo pretrpjeli u posljednje dvije godine. Na sjednici Glavnog odbora u petak, odlučivaćemo o daljim aktivnostima, poručio je Babović.

Sindikalci zahtijevaju povećanje plata za srednji medicinski kadar za 17 odsto u Granskom kolektivnom ugovoru, te korekcije koje se tiču i svih zaposlenih, kao što su prekovremeni rad, dežurstva, pripravnost od kuće i slično.

Babović je istakao da nije ispoštovana ni zakonska obaveza da se GKU za zdravstvo usaglasi sa Opštim kolektivnim ugovorom do kraja 2023. godine.

Predlog izmjena GKU je sredinom prošle godine dostavljen Ministarstvu zdravlja.

– Na koeficijente ljekara ne možemo uticati pošto su prebačeni u Zakon o javnim zaradama, ali su sva ostala davanja ostala u GKU jer ih zakon ne prepoznaje, a to su prekovremeni, noćni rad i slično. Ovim predlogom za povećanje obuhvaćene su i pojedine grupacije uposlenih koji “ne nose bijele mantile”, tako da je riječ o vrlo ozbiljnim usaglašavanjima GKU kojih do sada nije bilo. Na osnovu fiskalizacije koju je uradio Fond za zdravstveno osiguranje, taj iznos je od 10 do 12 miliona eura. Osim svih bolnica, domova zdravlja, KCCG, SSZCG pripadaju i uposleni u Montefarmu i Fondu za zdravstveno osiguranje. SSZCG u svom članstvu ima preko polovine ukupnog broja uposlenih u samom sistemu, navodi Babović.

DAN

Provjerite slična mjesta

ZELENA TRANZICIJA DOPRINOSI KONKURENTNOSTI, “OTKLJUČATI” MOGUĆNOSTI ZA INVESTICIJE

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić, sa saradnicima, sastala se 21. februara s …