Izgradnja ciglane 16 godina u planovima i obećanjima

U strateškim planovima i dokumentima nalazišta opekarske gline knjiže se kao značajan razvojni potencijal opštine Berane, ali ni nakon 16 godina nije urađeno ništa da se u ovom gradu ponovo pokrene opekarska proizvodnja. To se nije desilo bez obzira što se poznati i istraženi lokaliteti opekarskih glina odgovarajućeg kvaliteta za proizvodnju opekarskih proizvoda nalaze u Budimlji, Jasikovcu i Polici i to površine 30 hektara sa procijenjenim rezervama od preko šest miliona metara kubnih.

– Opekarske gline su značajna sirovina sa razvojnog aspekta, posebno ako se ima u vidu stalan porast potražnje i potrošnje opekarskih proizvoda u Crnoj Gori. Samo na nalazištu Jasikovac rezerve opekarske gline su 1,3, a perspektivne 2,1 miliona tona. Izgradnja fabrike za pokrivni crijep bila bi dovoljna za domaće potrebe. U Crnoj Gori ne postoji nijedna ciglana, a moguće je aktiviranjem ponuditi širok asortiman proizvoda: keramički blokovi, monta cigle, fert gredice, izolacioni blokovi, puna i giter cigla i tome slično – piše u vladinoj strategiji koja se tiče iskorišćavanja ruda i mineralnih sirovina.

Iz lokalne uprave navode da će podržati svaku zdravu ideju da se iskoriste nalazišta gline i gradi nova ciglana. Međutim, kako su naveli, sprovođenje takvih ideja nije u njihovoj nadležnosti.

Znamo da na području Berana postoje velike zalihe opekarske gline i da bi taj resurs trebalo da se iskoristi. Međutim, nekadašnju imovinu Ciglane kupio je privatnik i on sada sa njom raspolaže. Kakve su njegove namjere sa tom imovinom nije nam poznato, ali mi smo spremni da podržimo svaku ideju da se na tom, ili nekom drugom mjestu ponovo sagradi pogon za proizvodnju opeke. Ostajemo otvoreni za svaki vid razgovora i pomoći investitorima koji iskažu interesovanje i potrebu da investiraju u naš grad, a posebno kada je proizvodnja u pitanju i otvaranje novih održivih radnih mjesta – saopšteno je iz lokalne uprave.

Država da stvori ambijent za investitore

Vesko Radičević je naglasio da Ciglana može da se obnovi samo ako to država bude htjela.

– Poznato je da su svi zvaničnici prilikom posjete Beranama isticali da se traži način da se investitori dovedu u naš grad i to preko programskih linija u okviru programa za unapređenje konkurentnosti, koji će obezbijediti nova radna mjesta i mnogo veća izdvajanja za Berane i čitav sjeverni region. To su radili i sadašnji zvaničnici, a mi im poručujemo da će investori rado doći u Berane, i to konkretno oni koje zanima opekarska proizvodnja, samo ako im država napravi pogodan ambijent za to, onako kako su to uradile neke države u okruženju. Ako to izostane, bojim se da će i ova priča ostati samo mrtvo slovo na papiru – kaže Radičević.

DAN

Provjerite slična mjesta

Vodeni žig nova šansa za naučno-istraživački tim ETF-a

DEEPMARK je nova crnogorska kompanija za Kompjutersko programiranje. Osnovali su je nedavno naučni istraživači sa …