Raste potrošnja struje jer je najjeftinija za grijanje

Potrošnja električne energije u sektoru domaćinstva u novembru za 14 odsto je veća nego u istom mjesecu 2022. godine, a prema podacima Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) glavni razlog je prelazak velikog broja korisnika na grijanje na struju, jer je jeftinije nego korišćenje drveta, peleta ili nekog drugog energenta.

Cijena električne energije je skoro ista kao prije 15 godina, dok su u međuvremenu cijene ostalih energenata značajno porasle, naročito peleta i drva u protekle dvije godine. Cijena tone peleta sada se kreće od 250 do 320 eura po toni, a kubika drva od 70 do 80 eura.

Termoakumulaciona peć (TA) od 2,5 kWh (kilovatsati) koja radi punim kapacitetom deset sati dnevno za mjesec potroši 750 kWh, što je po sadašnjim cijenama oko 75 eura. Postoje moderniji i energetski efikasniji uređaji za grijanja na električnu energiju.

Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) prihvatila je povećanje cijena struje od januara za 5,6 odsto na ime povećanja stavki za CEDIS, ali je istovremeno Odbor direktora Elektroprivrede odobrio popust za redovne platiše i potrošače ispod 500 kWh mjesečno u istom iznosu od svog dijela računa za struju. Tako da suštinski konačna cijena struje za najveći dio potrošača ostaje ista.

Spremni za zimu i pored rasta potrošnje
Potrošnja električne energije u narednim mjesecima mogla bi da bude i veća, naročito ako potraje hladni period. Na pitanje “Vijesti” da li postoji opasnost da u slučaju većih zahlađenja poraste potrošnja električne energije i da to ugrozi stabilnost mreže, iz CEDIS-a navode da je mreža stabilna zbog investicija koje su obavljene proteklih godina.

“Opasnosti za distributivni sistem od porasta potrošnje u narednom periodu nema, s obzirom da su u prethodnom periodu realizovane brojne aktivnosti na pripremi distributivne mreže za predstojeću zimsku sezonu”, naveli su iz ove kompanije.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

ZELENA TRANZICIJA DOPRINOSI KONKURENTNOSTI, “OTKLJUČATI” MOGUĆNOSTI ZA INVESTICIJE

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić, sa saradnicima, sastala se 21. februara s …