Uspon obnovljive energije: Sve više “balkonskih elektrana”

Obnovljivi izvori energije u Njemačkoj su u ekspanziji. Prošle godine je, prema podacima Agencije za mrežne sisteme, kapacitet zelenih izvora porastao za 17 gigavata, na ukupno 170 gigavata.

To je bilo 12 odsto više nego 2022. A porast je bio još i veći nego godinu dana ranije kad je iznosio 7,5 odsto, saopštila je u petak agencija.

Najveći dio prošlogodišnjeg razvoja u toj oblasti odnosi se na solarnu energiju i vjetroturbine. Tako je samo kapacitet novih solarnih ćelija sa 14,1 gigavatom gotovo udvostručen u odnosu na 2022.

Prema podacima udruženja za solarnu energiju BSW prošle godine je u Njemačkoj instalirano više solarnih uređaja za proizvodnju struje i grijanja nego ikada ranije. Postavljeno je više od milion fotonaponskih ćelija.

U tome veliki dio čine takozvane balkonske elektrane, dakle mali solarni uređaji. Njih je prošle godine prijavljeno 260.000, što je tri puta više nego 2022.

Vrlo je vjerovatno da je broj takvih solarnih uređaja još i veći jer nisu svi registrovani.

“Takve investicije podstiču energetsku tranziciju – Njemačka je prošle godine prvi put više od polovine struje proizvela pomoću obnovljivih izvora energije“, izjavio je predsednik Agencije za mrežne sisteme Klaus Miler.

I izgradnja kapaciteta za energiju vjetra je, prema toj agenciji, sa 2,9 gigavata 2023. bila iznad nivoa godine koja je prethodila, a izdato je i 80 odsto više dozvola za izgradnju novih vjetroturbina.

Iako nivo nije velik, sa 0,12 gigavata su udvostručeni i kapaciteti za dobijanje energije iz biomase.

NEZAVISNE

Provjerite slična mjesta

Prizemljeni avioni kompanije “Er Pink” čiji je suvlasnik Željko Mitrović

Tijelo Evropske unije za civilni saobraćaj je tražilo da avio kompanija Er Pink, čiji je …