Sjeverna Koreja ispalila 200 granata prema pograničnom ostrvu, Južna Koreja evakuisala stanovništvo

Sjeverna Koreja je ispalila više od 200 granata sa svoje zapadne obale, prema južnom ostrvu Yeonpyeong, koje se nalazi u Južnoj Koreji, saopštila je vojska Seula.

Odmah nakon toga, Južna Koreja je izdala upozorenje o evakuaciji civila na ostrvu. Osim toga, odmah su odlučili odgovoriti artiljerijskom vježbom u blizini ostrva kao odgovor na sjevernokorejsku paljbu.
Jug je osudio taj potez, nazvavši ga “provokativnim činom”. Također je njihov visoki zvaničnik rekao da iako je riječ o sjevernokorejskom “pomorskom udaru”, to nije izvedeno oružjem Sjeverne Koreje.

Artiljerijske granate ispaljene u petak, između 9:00 i 11:00 po lokalnom vremenu, nisu ušle na teritoriju Južne Koreje jer su sve pale u tampon zonu između dvije zemlje.

Južnokorejski združeni štabovi rekli su da incident nije nanio nikakvu štetu narodu ili vojsci, ali je dodao da taj čin “ugrožava mir na Korejskom poluostrvu i podiže tenzije”.

Sjevernokorejska artiljerija je 2010. godine nekoliko puta pucala na ostrvo Yeonpyeong, ubivši četiri osobe.

Posljednji incident dogodio se mjesecima nakon što je Sjeverna Koreja u potpunosti suspendovala vojni sporazum s Južnom u cilju smanjenja tenzija.

Nakon toga, Pjongjang je rekao da će povući sve mjere “poduzete za sprječavanje vojnih sukoba u svim sferama, uključujući kopno, more i zrak”, i rasporediti “moćnije oružane snage i novu vojnu opremu” u pograničnom području.

Ali Sjeverna Koreja je prekršila pakt više puta u protekle dvije godine, lansiranjem projektila i ispaljivanjem artiljerijskih metaka u more u pravcu Juga. Posljednji put kada je Sjeverna Koreja ispalila artiljerijske granate u more u decembru 2022. godine, a samo u toj godini dogodilo se devet takvih incidenata.

Ostrvo Yeonpyeong, dom vojne baze i malog civilnog stanovništva od oko 2.000 ljudi, nalazi se 3 km od sporne morske granice u Žutom moru i 12 km od obale Sjeverne Koreje, ali na teritoriji Južne Koreje.

To je bilo poprište međukorejskih pomorskih sukoba tokom godina.

KLIX

Provjerite slična mjesta

Jedino ispravno plovilo na moru usidreno daleko od švercerske rute

Vršiocu dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor granične policije Milutinu Vasiljeviću mandat ističe narednih …