Mugoša: Samo Joković i Vuković mogu biti zadovoljni agrobudžetom

Ministarstvo poljoprivrede je ovogodišnjim budžetom realno gledano dobilo manje nego lani, iako je došlo do nominalnog povećanja, ocijenio je bivši ministar poljoprivrede u prelaznoj Vladi 2016. godine i bivši državni sekretar, diplomirani inženjer agronomije Budimir Mugoša. On tvrdi da su zbog neprofesionalnog ponašanja Ministarstva poljoprivrede, te lošeg i nestručnog rada administracije, lani isplate podrške i subvencija poljoprivrednicima vršene u najvećem dijelu tek u novembru i decembru, što ranije nije bila praksa.

– Ovim budžetom zadovoljni su samo ministri poljoprivrede i finansija Vladimir Joković i Novica Vuković i državni sekretari. Mi ostali, očigledno neznaveni, nijesmo shvatili poentu. Imao sam neki dan neformalni razgovor sa Vukovićem, koji mi je kazao da nijesam dobro vidio i razumio, kao i da je Joković zadovoljan. Naravno da je zadovoljan, jer ni on ni ministar finansija ne žive od poljoprivrede – kazao je Mugoša Pobjedi.

Budžet

Ukupan budžet za Ministarstvo poljoprivrede je 1,7 odsto državnog budžeta, 1,3 odsto bez staračkih naknada, a samo 0,6 odsto tog budžeta čine subvencije.

– To je, nažalost, stav Pokreta ,,Evropa sad“ (PES) prema poljoprivredi, jer je i u Glavnom gradu budžetom za poljoprivredu predviđeno 0,2 odsto budžeta grada – rekao je Mugoša.

Podsjetio je da je budžet Ministarstva poljoprivrede 59,5 miliona eura, a prošle godine je bio 52,4 miliona, što je povećanje za 7,1 milion.

– Populističkom, neodgovornom politikom parlamentarne većine prošle godine je naknada za staračke naknade povećana na 70 odsto minimalne plate u Crnoj Gori, pa je po tom osnovu u budžetu umjesto 7,4 potrebno 13 miliona eura. Ovo je socijalno davanje, a ne poljoprivreda i već je „pojelo“ ovo nominalno povećanje – pojasnio je Mugoša.

Precizirao je da su ukupni administrativni troškovi za plate i službe koje nijesu direktno vezane za poljoprivredu 17,6 miliona eura.

Poljoprivrednicima direktno idu subvencije i podrške i to: mjere tržišno-cjenovne politike 14,6 (12,6) miliona eura, jačanje konkurentnosti proizvođača hrane tri miliona (3,95 miliona), mjere za održivo gazdovanje prirodnim resursima 200 hiljada (500 hiljada), IACS program subvencije 4,74 milona (7,7 miliona), pa su ukupne direktne subvencije u poljoprivredi 22,54 miliona.

– Ulaganja koja se tiču IPARD, MIDAS i drugih podrški mislim da su nerealna, ali volio bih da griješim i da sredstva budu utrošena, jer će to značiti višestruko povlačenje sredstava iz EU fondova – rekao je Mugoša, koji trvdi da je malo sredstava odvojeno za subvencije, prvenstveno zbog lošeg rada administracije

– Mora se naći način raznovrsnih podrški kako ne bi EU partneri prigovarali, zatim efikasno realizovati mjere i povećati broj korisnika. Budžet se kreira u septembru, kada Ministarstvo poljoprivrede iskaže projekcije Ministarstvu finansija. Direktor za državni budžet u Ministarstvu finansija Bojan Paunović, kao profesionalac, vrlo je konzervativan, što je dobro. On kaže „gospodo, vi imate realizaciju budžeta 25 odsto. Ne damo više jer ni ovo ne umijete potrošiti“. Jedino plate i ugovori o djelu se realizuju po željenoj dinamici – tvrdi Mugoša, koji tvrdi da se lani Ministarstvo poljoprivrede ponašalo krajnje neprofesionalno.

Plaćanje

– Imamo problem od 2020. godine da se proces raspisivanja javnih poziva za podršku u poljoprivredi, njihova realizacija, administrativna i terenska kontrola i na kraju isplata podrški i subvencija vrši u neprimjereno dugom periodu – ocijenio je Mugoša, objašnjavajući da je najviše isplata izvršeno u novembru i decembru.

– Znači da je poljoprivrednik posijao pšenicu u septembru 2022. godine, po pravilu uzeo sve ili dio repromaterijala na veresiju, sa dogovorom da plati po isplaćenim premijama i naravno sa uvećanom cijenom za projektovanu inflaciju ili kamatu. Zatim je pšenica požnjevena u junu 2023, terenska kontrola je obavljana do novembra 2023, da bi isplata bila krajem decembra. Posljedice su, prije svega, gubitak povjerenja u institucije, finansijski gubitak u vidu inflacije i nemogućnost zasnivanja novih zasada, jer poljoprivrednici nemaju novca za repromaterijal, a dobavljači neće da daju na veresiju, jer nije plaćen prethodni dug. Tako se stvara lančani negativan efekat koji, nažalost, garnitura koja rukovodi Ministarstvom nije u stanju da razumije – istakao je Mugoša.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Prizemljeni avioni kompanije “Er Pink” čiji je suvlasnik Željko Mitrović

Tijelo Evropske unije za civilni saobraćaj je tražilo da avio kompanija Er Pink, čiji je …