Među jahtašima Bokan, Žugić, Savić, Ban, Radović…

U registar jahti Crne Gore koji vodi Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) trenutno je upisano 415 takvih plovila.

Od poznatih ličnosti iz Crne Gore lukzuna plovila posjeduju vlasnik trgovačkog lanca “Voli” Dragan Bokan, biznisnen Dejan Ban koji je izvršni direktor firme “Pomorski saobraćaj”, Branislav Savić Gugi budvanski biznismen i osuđivani član kriminalne grupe Svetozara Marovića.. U registar su upisana plovila kompanija “Ljetopis Automotive” koja je vlasništvo biznismena Borislava Mijovića, kompanije “Stadion” čiji je vlasnik Vojin Žugić, kompaniju “Zetagradnja” čiji je vlasnik biznismen Blagota Baća Radović, preduzeće “Rudo Montenegro” biznismena Aleksandra Miranovića.

Osim onih građana i firmi iz Crne Gore, u registar su upisana plovila koja pripadaju strancima (građanima i firmama) sa skoro svih kontinenata.

Naime, jahte pored susjeda iz eks YU država, Srbije, Hrvatske, BiH, Sjeverne Makednioje i Kosova, u crnogorskom registru upisane imaju građani i firme iz brojnih evropskih zemalja: Rusije, Ukrajine, Bjelorusije, Modavije, Gruzije, Rumunije, Italije, Francuske, Njemačke, Austrije, Litvanije, Letonije, Estonije, Holandije, Švajcarske, Albanije, Švedske, Norveške, Velike Britanije, Lihtenštajna, Andore, Turske, Malte i Kipra.

Među formalno crnogorskim jahtašima su brodovlasnici sa azijskog kontinenta: Jermenije, Kazahstana, Libana, Izraela, Azerbejdžana, Kuvajta i Hong Konga. Sjevernoamerički kontinent zastupaju vlasnici iz SAD i Kanade, koji su svoje jahte upisali u crnogorski registar. Upisano je i par brodova čiji su vlasnici iz Australije, dok afrički kontinent zastupaju vlasnici jahti iz Egipta, sa Sejšela i iz Južnoafričke Republike.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Dostavljene dopunjene ponude za Željezaru

Sve tri kompanije koje su se prijavile na međunarodni javni poziv za izdavanje u zakup …