Grinfildu zaplijenjena imovina u Crnoj Gori

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Viši sud u Podgorici je sredinom decembra blokirao imovinu Majkla Dejvida Grinfilda i pravnog lica “PM Residence” i drugih povezanih fizičkih i pravnih lica.

To su učinili zbog sumnje u krivično djelo pranje novca.

Rješenje o privremenoj mjeri obezbjeđenja ove imovine Viši sud je objavio u Službenom listu.

Sud u Tel Avivu osudio je u u martu američko-izraelskog državljanina Majkla Ben-Arija, poznatog i pod lažnim identitetom Majkl Dejvid Grinfild, jer je kreirao i rukovodio Ponzi šemom kojom je prevarom stekao 150 miliona dolara, što se ujedno smatra i najvećom prevarom ikad izvršenom u Izraelu. Kako prenose izraelski mediji, Grinfild je u okviru sporazuma o nagodbi koji je prihvaćen od strane suda, priznao krivicu za optužbe – za tešku prevaru, falsifikovanje dokumenata i pranje novca.

Ponzi šema obično nudi investitorima visoke prinose, koristeći novac novih investitora za plaćanje starih dugova.

Ben Ari ili Grinfild bio je i poslovni partner sa crnogorskim biznismenom Veselinom Pejovićem, o čemu su “Vijesti” više puta pisale. Dio tog novca stečenog kriminalnim radnjama uložio je u firme u Crnoj Gori, kao i u Uniprom grupu Veselina Pejovića.

U rješenju Višeg suda se navodi da se shodno Zakonu o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću uvodi zabrana raspolaganja (otuđenja i opterećenja) stana u Tivtu od 135 metara kvadratnih sa garažnim mjestom od 13 kvadrata u vlasništvu Grinfilda, zatim garažnog mjesta od 13 kvadrata u zgradi u Tivtu i stana od 100 kvadrata u Tivtu čiji je kupac firma “PM Residence”, zatim zemljišta uz zgradu.

“Zabrana raspolaganja (otuđenja i opterećenja) nepokretnosti uz zabilježbu zabrane u katastru nepokretnosti iz 61.19 st. 1 tač. 2 Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću sljedećih nepokretnosti na kastodi računu kod Erste Bank vlasništvo Majkla Davida Grinfilda, izvrši zapljena imovine (stvari) koja se nalazi u sefu kod Zapad banke zakupljenom od strane Majkla Davida Grinfilda, na računu kod Hipotekarne banke zabrana otuđenja i opterećenja akcija ili udjela u privrednom društvu, uz upis zabrane u javne evidencije”, piše u rješenju Višeg suda.

Dalje, zabrana otuđenja i opterećenja u pravnom licu “Uniprom White Bauxite” iz Nikšića sa upisanim kapitalom 281.056,20 eura, te u pravnom licu “Uniprom bentonite” iz Podgorice sa upisanim kapitalom 300.000 eura.

Provjerite slična mjesta

ZELENA TRANZICIJA DOPRINOSI KONKURENTNOSTI, “OTKLJUČATI” MOGUĆNOSTI ZA INVESTICIJE

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić, sa saradnicima, sastala se 21. februara s …