Borelj: Istorijska odluka EU da građanima Kosova od 1. januara omogući bezvizni režim

Visoki komesar Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj pozdravio je danas odluku Evropske unije (EU) da građanima Kosova od 1. januara omogući bezvizni režim u šengenskom prostoru „istorijskom“ i poručio da ona donosi značajnu koristi i Kosovu i Uniji.

Na snagu stupa istorijska odluka EU. Građani Kosova od danas mogu da putuju u EU bez viza. Ovo donosi značajne koristi i Kosovu i EU – objavio je Borelj na društvenoj mreži Iks (X).

Borelj je naglasio da je sad cijeli Zapadni Balkan „viznom liberalizacijom povezan sa šengenskim prostorom“.

Odlukom o viznoj liberalizaciji građani Kosova od danas u šengenskom prostoru mogu da borave najviše 90 dana u okviru šest mjeseci bez viza, nakon čega narednih šest mjeseci ne mogu da ulaze u tu zonu.

Krajem 2023. godine Evropska unija (EU) na svom zvaničnom sajtu objasnila je da putnici sa Kosova mogu da ulaze više puta u okviru šest mjeseci u šengen zonu, ali najduže u trajanju od 90 dana.

Takođe, građani Evropske unije moći će bez vize da borave na Kosovu.

Kosovo je dosljedno ispunjavalo sve kriterijume i kontinuirano je pokazivalo svoju posvećenost. Ovim dostignućem, svi partneri sa Zapadnog Balkana uskoro će imati bezvizni pristup EU – objavljeno je na sajtu EU.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

ZELENA TRANZICIJA DOPRINOSI KONKURENTNOSTI, “OTKLJUČATI” MOGUĆNOSTI ZA INVESTICIJE

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić, sa saradnicima, sastala se 21. februara s …