Penzije usklađivati sa platama, poštovati godine staža i uplaćene doprinose

Povećanje penzija je ključno pitanje u Savezu udruženja penzionera Crne Gore ocjenjuje Branko Vešović, predsjednik ove organizacije, koja broji 90.000 članova. On podržava najavljeno povećanje minimalne penzije na 450 eura, ali predlaže Vladi da poveća i ostale.

Već od 2016. godine aktivno smo se zalagali za povećanje najnižih penzija. Ove inicijative rezultirale su povremenim povećanjem od 10 do 20 odsto. Međutim, sada su mnogi penzioneri u neravnopravnom položaju, pa je pitanje korektnosti situacije u kojoj penzioneri s 40 godina staža primaju istu penziju kao oni sa samo 15 godina – kazao je Vešović.

Pravedniji pristup
On ističe važnost pravednog pristupa povećanju penzija i poziva nadležne da pronađu odgovarajuće rješenje. Takođe naglašava da je važno ne zanemariti korisnike srazmjernih penzija.

Vešović postavlja konkretna pitanja u vezi s planiranim usklađivanjem penzija.

Prema najavama, penzije će od nove godine biti usklađivane tri puta godišnje. Savez udruženja penzionera zahtijeva da se to radi kvartalno, odnosno četiri puta godišnje. Nijesmo se slagali ni sa švajcarskim modelom, koji je kasnije modifikovan 2011. godine – kaže Vešović, čija je ključna zamjerka što predstavnici ovog najbrojnijeg udruženja penzionera nijesu uključeni u procese donošenja ove odluke, niti su bili konsultovani, što predstavlja nedostatak transparentnosti u vezi s ključnim pitanjima, koja direktno utiču na penzionere.

Vešović kaže da Savez udruženja naglašava potrebu uvezivanja prosječne penzije s prosječnom platom u Crnoj Gori u odnosu 1:65 odsto.

Ovaj pristup smatramo najrealnijim i najkorektnijim, čime bi povećanje penzija pratilo povećanje plata. Time bi bila osigurana proporcionalnost između primanja radno aktivnih i penzionisanih građana, što bi bilo u skladu s načelima pravičnosti unutar penzijskog sistema – objašnjava Vešović.

Savez udruženje penzionera poziva na ozbiljno razmatranje njihovih prijedloga kako bi se postigla dugoročna i održiva pravičnost u penzijskom sistemu, uzimajući u obzir perspektivu i interese svih penzionera.

Penzije na sjeveru, ističe Vešović, su 20 odsto niže nego u srednjem i južnom dijelu, što je posljedica stanja u privredi. Ističe da je prije tri godine situacija bila drugačija.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

ZELENA TRANZICIJA DOPRINOSI KONKURENTNOSTI, “OTKLJUČATI” MOGUĆNOSTI ZA INVESTICIJE

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić, sa saradnicima, sastala se 21. februara s …