“Zemlja kompromisa” od 1. januara preuzima predsjedavanje EU: Lideri u osjetljivom trenutku

Belgija preuzima šestomjesečno predsjedavanje Evropskoj uniji. Izazova je mnogo, a stvari posebno kompliciraju evropski, ali i belgijski izbori u junu.

Tipično belgijski kompromis, to je naša tajna”, kaže Hadja Lahbib s osmjehom. Tako odgovara na pitanje što donosi belgijsko predsedavanje EU-omu prvoj polovici 2024. godine.

“Bolji smo u pronalaženju rješenja nego u stvaranju problema”, rekla je ova liberalna ministarka vanjskih poslova koja dolazi iz Valonije, frankofonog dijela Belgije, kada je početkom decembra predstavljala program predsjedavanja.

Kraljevina Belgija je kao “višejezična i multietnička” zemlja navikla na rasprave i traženje kompromisa, dodala je Lahbib. Njeni roditelji potječu iz Alžira, a onda sama je svježe lice u politici – donedavno je bila televizijska voditeljica.

Sve se mora obaviti prije kampanje

Kao predsjedavajuća EU, Belgija će do kraja aprila morati izaći na kraj sa skoro 150 zakonskih prijedloga koji trebaju proći kroz Evropski parlament i druge institucije. Tu spadaju i reforma postupka azila, te pravila za upotrebu umjetne inteligencije.

Jer, krajem aprila Evropski parlament zasjeda posljednji put u ovom sastavu. U prvoj sedmici maja su onda evropski izbori.

To znači da Belgija ima manje vremena nego inače – predsjedavanja zvanično traju šest mjeseci, ali ovo će biti skraćeno zbog izbora.

Unatoč tome, liberalni premijer Alexander De Croo želi progurati što više zakona koji mijenjaju privrednu sliku EU i čine je konkurentnijom u svijetu. “To znači, štititi ljude, jačati ekonomiju i spremiti se za zajedničku budućnost”, kaže on.

“Za Belgiju je ovo već 13. predsjedavanje Evropskom unijom. Valjda zamo što radimo”, dodao je De Croo. Belgija je 1957. bila jedna od šest zemalja osnivačica prvih oblika europskog ujedinjenja.

Kako s Orbanom?

Već na posebnom evropskom samitu 1. februara Belgijance čeka krupan zalogaj. Valja ispregovarati dugoročni budžet EU u kojem bi pedeset milijardi eura bilo namijenjeno za pomoć Ukrajini. Na nedavnom samitu u decembru, mađarski premijer Viktor Orban je vetom blokirao dogovor o novcu za Kijev.

“Važno je pokazati da ćemo i dalje pomagati Ukrajini”, rekao je tada belgijski premijer De Croo. Sada će imati mogućnost to realizirati – ali za sada još nije jasno kako on o nužnosti toga misli uvjeriti Orbana.

Posebno je osjetljivo to što Mađarska onda nakon Belgije, u drugoj polovici 2024. godine, preuzima predsjedavanje EU. Brisel i Budimpešta će, dakle, morati sarađivati.

Nejasno je hoće li će se prva međuvladina konferencija s Ukrajinom i Moldavijom održati u prvoj polovini godine pod belgijskom palicom. Razgovori sa te dvije zemlje uslijedit će jer je EU sa obje otvorila pristupne pregovore.

EU se mora promijeniti

Inače, tema belgijskog predsjedavanja bit će i proširenje EU, te posebno priprema same Evropske unije na to moguće proširenje. Jer, EU ne funkcionira sada kako treba i morat će pronaći neki oblik reformi sada važeće procedure donošenja odluka, kaže Janis Emmanouilidis iz trusta mozgova Centar za europske politike.

Kako kaže, 2024. godina nosi nove izazove u mogućem dolasku ruskih trupa do samih granica EU, opasnosti da Evropa na izborima za Evropski parlament skrene značajno udesno kao i da u SAD-u ponovo bude izabran Donald Trump.

KLIX

Provjerite slična mjesta

ZELENA TRANZICIJA DOPRINOSI KONKURENTNOSTI, “OTKLJUČATI” MOGUĆNOSTI ZA INVESTICIJE

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić, sa saradnicima, sastala se 21. februara s …