Počela naplata kredita zaboravljenih 2005.

Počela je naplata kredita koje je Zavod za zapošljavanje dijelio za samozapošljavanje nezaposlenih od 1999. do 2005. godine, a koji nisu do sada vraćeni, kazao je vršilac dužnosti direktora Zavoda Gzim Hajdinaga na konferenciji za medije.

Poslovne banke su u ime Zavoda krajem oktobra počeli da šalju opomene pred prinudnu naplatu za više od hiljadu korisnika ovih kredita vrijednih oko 12 miliona eura. Kao što su “Vijesti” ranije pisale ovi krediti su dijeljeni još od 1999. godine za samozapošljavanje, a nikada nisu vraćeni, niti su prethodne uprave te institucije pokretale to pitanje.

Hajdinaga je juče kazao da je novi Odbor direktora Zavoda na predlog predsjednika Dejana Vojvodića pokrenuo to pitanje i da je od banaka zatraženo da krenu u naplatu tih kredita.

“Naplata je počela i zasada smo zadovoljni saradnjom sa bankama”, kazao je Hajdinaga.

Proceduru opomene i prinudne naplate u ime Zavoda pokreću banke koje su u periodima izdavanja kredita imale ugovor sa Zavodom o takozvanim komisionim poslovima i kojima je tada unaprijed plaćeno da u ime Zavoda prate i naplaćuju ove kredite.

Prema programu kreditiranja samozapošljavanja iz 1999. i iz 2005. godine ukupno je za te namjene preko Zavoda i komisionih banaka utrošeno 48 miliona eura državnog novca. Ti povoljni krediti davani su sa simboličnim kamatama, tako da je ukupan iznos za vraćanje bio 54 miliona eura. Od tog iznosa nikada nije vraćeno 12 miliona eura ili oko 22 odsto ukupno odobrenih kreditnih sredstava.

Dobitnici tih povoljnih kredita trebalo je da na Zavod prenesu fiducijom-zalogom, pravo na neku nekretninu veće vrijednosti od izdatog kredita. Međutim, naplata nikada nije pokretana ni od rukovodstva Zavoda ni komisionih banaka.

Vojvodić je ranije “Vijestima” kazao da ovi problemi ranijih godina nijesu rješavani na zadovoljavajući način već su gurani ispod tepiha, i prećutno je prolongirana naplata višemilionskog duga.

On je tada naveo da imaju slučajeva gdje su isplaćeni krediti za samozapošljavanje u iznosu od 15.000 eura, a da korisnici nisu vratili ni sto eura od 2005. godine. Ukazuje i na mogućnost da su ti krediti korišćeni za političke, odnosno stranačke potrebe.

“Prekida se praksa lažnih obećanja da će krediti biti oprošteni ili anulirani, a za uzvrat davanja političkih glasova. Ovih dana imamo razne prigovore od strane građana da im je ‘obećano’ od nekih političkih subjekata da su krediti otpisani, anulirani i da iste neće vraćati”, kazao je Vojvodić.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Dostavljene dopunjene ponude za Željezaru

Sve tri kompanije koje su se prijavile na međunarodni javni poziv za izdavanje u zakup …